Funderar du på en karriär som supporttekniker? Då undrar du säkert vad du kan förvänta dig i lönekuvertet. Supporttekniker lön varierar beroende på en rad faktorer, men vi ska reda ut begreppen och ge dig en klar bild av läget.
Vad tjänar en supporttekniker egentligen?
Snittlönen för supporttekniker i Sverige ligger mellan 28 000 och 35 000 kronor i månaden. Men det är inte hela sanningen. Lönen påverkas av allt från erfarenhet och utbildning till var i landet du jobbar.
Nyexade supporttekniker får ofta nöja sig med den lägre delen av spannet. Men oroa dig inte – lönen stiger snabbt de första åren i yrket. Efter några år i branschen kan du sikta på den övre delen av lönespannet.
Hur mycket landar i fickan efter skatt?
Låt säga att du drar in 32 000 spänn i månaden som supporttekniker. Efter att Skatteverket tagit sitt blir det ungefär 24 500 kronor kvar. Men kom ihåg att detta kan skifta beroende på var du bor och vilka avdrag du kan göra.
Löneutveckling – går det uppåt?
Supportteknikers löner har faktiskt ökat stadigt de senaste åren. Från 2020 till 2024 har snittlönen gått upp med cirka 8%. Det är inte fy skam, särskilt med tanke på den ekonomiska berg-och-dalbana vi haft.
Nyexaminerad och grön bakom öronen
Som nyexad supporttekniker kan du räkna med en ingångslön på runt 26 000 – 28 000 kronor i månaden. Det kanske inte låter som en förmögenhet, men kom ihåg att det bara är början. Med lite tur och hårt jobb kan du se din lön stiga snabbare än du hinner säga ”har du provat att starta om datorn?”.
Vad påverkar lönen?
Erfarenhet är kung i supportvärlden. Ju fler år du har på nacken, desto mer kan du kräva i lön. Men det är inte allt. Din utbildningsnivå spelar roll, liksom eventuella certifieringar du skaffat dig. Har du specialistkompetens inom något hett område som cybersäkerhet eller molntjänster? Då kan du räkna med att din lön får ett rejält lyft.
Storleken har också betydelse – på företaget alltså. Större företag tenderar att kunna erbjuda högre löner än mindre. Och glöm inte branschen. Techbolag och finanssektorn brukar vara mer generösa än till exempel offentlig sektor.
Skillnader mellan landsändar
Tro det eller ej, men var i Sverige du jobbar påverkar din lön. Storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö toppar löneligan. Jobbar du i en mindre ort får du ofta nöja dig med en något lägre lön. Men kom ihåg att levnadskostnaderna ofta är lägre utanför storstäderna, så det jämnar ut sig en del.
Hur står sig supporttekniker mot andra it-jobb?
Om vi ska vara ärliga så ligger supporttekniker inte i toppen av it-löneligan. Systemutvecklare och nätverkstekniker drar ofta in mer. Men det finns en ljusning – du tjänar i regel mer än de stackare som sitter på helpdesk och tar emot samtal hela dagarna.
Framtiden ser ljus ut
Goda nyheter för alla supporttekniker där ute – efterfrågan på er kompetens ser ut att fortsätta öka. Det betyder att lönerna sannolikt kommer att följa med uppåt. Särskilt om du har specialistkompetens inom områden som cybersäkerhet eller molntjänster kan du se fram emot en fet lönecheck i framtiden.
Förhandla smart
Glöm inte att din lön inte är huggen i sten. När det är dags för lönesamtal, kom väl förberedd. Ha koll på vad andra i branschen tjänar och var beredd att lyfta fram dina prestationer. Har du skaffat dig nya certifieringar eller tagit på dig extra ansvar? Se till att din chef vet om det.
Mer än bara lönen
Även om lönen är viktig, glöm inte bort andra förmåner. Flexibla arbetstider, möjlighet till distansarbete, friskvårdsbidrag och kompetensutveckling kan vara guld värda. Ibland kan ett jobb med lite lägre lön men fantastiska förmåner vara mer värt i längden.
Så där har du det – allt du behöver veta om supporttekniker lön. Oavsett om du är nyexad eller veteran i branschen finns det goda möjligheter att tjäna en hyfsad slant som supporttekniker. Och med den ständigt ökande digitaliseringen ser framtiden ljus ut för yrket. Så fortsätt att uppdatera dina kunskaper och vem vet – snart kanske det är du som sitter på den feta lönen.