Att vara sparsam är bara ett första steg


Sparsamt leverne är en av grundstenarna när det kommer till att vara ekonomisk. Men att leva sparsamt betyder inte att man ska gå till överdrifter. Det betyder att du ska spendera pengar på vad som är nödvändigt och eliminera alla onödiga utgifter.

Ibland måste man leva sparsamt eftersom man har en låg inkomst. Men när du har tillräckliga inkomster för att uppfylla dina behov kan du välja att leva sparsamt eftersom du till exempel vill spara till pensionen och bygga upp en förmögenhet. Trots att sparsamhet tar dig långt så räcker det inte i sig självt för att göra dig ekonomiskt oberoende. Men det är det viktiga första steget.

När alla dina utgifter täcks av din primära inkomst kan du spara överskottet till att bygga upp din förmögenhet. Det naturliga sättet att öka din inkomst är att skaffa ett andra jobb, men det är inte det enda sättet.

  • Be om en löneförhöjning. Om det har gått ett tag sedan din senaste löneförhöjning kan du tala med din arbetsgivare om en ökning av din lön. Förbered dig för samtalet genom att gå igenom dina prestationer och försök lista ut vad det är som gör just dig så värdefull för din avdelning och företaget.

 

  • Arbeta övertid. Dessto mer du arbetar dessto mer tjänar du. Tyvärr så har inte alla möjligheten till att jobba så mycket övertid som de vill.

 

  • Skaffa en extra certifiering eller examen. Ju mer utbildning man har, desto större är chansen att lyckas förhandla till sig en löneförhöjning. Statistiken visar att de med högskoleexamen och magisterexamen tjänar mer pengar än de med gymnasiekompetens. Också arbetstagare med en kandidatexamen tjänar mer än de med bara gymnasiekompetens.

Gymnasiekompetens - 245 000 kr

Högskoleexamen - 325 000 kr

Magisterexamen - 430 000 kr

Dessa siffror berättar för oss att ju mer utbildning man har, desto mer pengar kan man tjäna.

Även om du inte gå tillbaka till skolbänken för att plugga in ytterligare en examen, kan du leta efter en certifiering inom ditt område. Till exempel om du arbetar inom projektledning, kan du få Project Management certifiering.

  • Söka ett annat jobb. Om du inte kan få mer pengar från ditt nuvarande jobb kan det vara dags att börja söka arbete någon annanstans. Uppdatera ditt CV och använd internet för att söka nya arbeten. Be dina vänner och släktingar att hålla utkik efter nya jobb. Om du väljer att byta jobb, se till att du inte offrar ditt pensionssparande eller andra förmåner från ditt nuvarande jobb.
  • Göra några ströjobb vid sidan om. Har du en färdighet som skulle kunna ge extra pengar vid sidan om? Kanske har du alltid tyckt om att göra trädgårdsarbete. Kanske du är bra på att reparera datorer. Tänk över ett bra pris för dina tjänster och berätta sedan för alla att du står till deras förfogande.
  • Skaffa en hobby som du kan tjäna pengar på. Är det någon hobby du vill göra eller kanske gör som har en efterfrågan? Börja sälja dina tjänster. Om du gillar att sy täcken eller göra trähantverk på fritiden så kan du sälja dem på basarer och loppmarknader på helgerna. Erbjudande att göra klippböcker för människor som vill bevara sina minnen men inte är särskilt kreativa. Om du har något du vill göra för att det är kul, tänk efter på hur du kan få andra att betala dig för att göra det.
  • Starta eget företag. När du arbetar i någon annans verksamhet begränsas din inkomst av vad din arbetsgivare bestämmer att du är värd. Men när du startar eget företag så är det gamla talesättet "sky is the limit" mer sant än någonsin. Iaf när det gäller dina inkomster. Fundera på udda jobb du gör eller en hobby du har. Kan du kanske göra något av dem till ett företag? Kanske du har en idé till en tjänst som inte redan erbjuds. Leta reda på din lokala handelskammare för mer information om hur man startar ett eget företag.
  • Investera. Många människor drar sig för att investera, eftersom de inte vet speciellt mycket om det. Eftersom man bara läser i tidningarna om hur folk har förlorat allt dem äger och aldrig om dem som tjänat bra med extra pengar så drar man sig kanske för att börja investera i aktier. Visst, aktier kan vara riskabelt, men det finns säkrare sätt att investera som att hitta de bästa fasträntekontona, fonderna eller högräntekontona. Ta en tur ner till ditt lokala bibliotek eller bokhandel och plocka upp några nybörjarböcker om investering.

Håll utkik

En ökning av inkomsten kan också medföra en ökning av de skatter som du är skyldig att betala. Om du inte är försiktig kan det sluta med en restskattsmäll när det är deklarationsdags. Om du tjäna pengar på sidan av så kan du justera skatten från ditt vanliga jobb så att du ha tillräckligt mycket extra inbetalt skatt att ta hänsyn till båda arbetsplatserna. Du kan också prata med en revisor eller annan skattepersonal för att hjälpa dig att räkna ut hur du kontrollerar att du inte slutar minus i skatten.

Spara pengar kategorier