Att spara pengar har inget med inkomst att göra


För några veckor sedan disskuterade jag ämnet utgifter och sparande med en vän. Jag påstod att desto större inkomst man har, desto större besparingar gör man. "Progressivt" sparande. Ju mer du tjänar, desto mer sparar du. Logiskt tyckte jag.

Min vän svarade annorlunda. Han sa att om du tjänar ett sexsiffrigt belopp om året, så kommer du också att hitta sätt att göra dig av med ett sexsiffrigt belopp varje år. Om du har råd att köpa den dyraste datorn, så kommer du sedan inte nöja dig med mindre än fö.e. den dyraste väskan. Om du köper en fin bil, då kommer du villja all extraautrustning också. Om du köper en ny TV, så kommer du också vilja ha fler kanaler och Blueray och hemmabiosystem. Naturligtvis trodde jag detta var galet. Folk gör väl inte så egentligen tänkte jag.

Det visade sig att han hade rätt.

Statistiskt sett har livs-sparandet nästan ingenting att göra med inkomst. Tidningen Free Money Finance refererade slutsatserna av en studie gjord av två professorer i ekonomi (från Dartmouth och Harvard) som gjordes för National Bureau of Economic Research.

Professorerna studerade drygt 4.000 hushåll, som var nära pensionering, för att se om det fanns ett samband mellan livs-sparande och inkomster. Resultaten var överraskande, åtminstone för mig: Inkomst hade bara ca 5% av nettoförmögenheten av hushållen som studerades att göra med.

Detta betyder att det inte spelar någon roll om du tjänar 150 000 eller 350 000 kronor om året, vad som däremot räknas är vad du gör med dina pengar.

Det är en variation i rikedom på alla inkomstnivåer. Många familjer med låga inkomster har nästan ingenting. Men samma sak gäller för många höginkomsttagar familjer.

  • Inkomst förklara inte själv enbart välståndsskillnader. Några av de hushåll som tjänar allra minst har lyckats samla stora förmögenheter.
  • Faktum är att inkomstskillnader bara förklarar 5% av spridningen av rikedom upptäckte forskarna.
  • Vad forskarna kallade chanshändelser - arv, extrema läkarräkningar, civilstånd, antal barn - förklarade cirka 4% av spridningen.
  • Investeringsval förklaras ungefär 8% av variationen.

 

Med andra ord handlar ca 8% om att välja rätt aktier, 4% handlar om att ha tur, 5% om intäkter - men drygt 75% är att bara spara pengar. Beslutet att sparar är över halva striden.

Kom ihåg att rikedom är ett aktivt val som du själv måste göra.

Spara pengar kategorier