Hur man får "snöbollseffekt" på skulden


 

Ibland kan skuld få dig att känna att du är instängda under enorm press, så att du måste kämpa för att kunna andas. Om du känner att du börjar bli allt för stressad av din nuvarande skuld så finns det hopp. Använd dig av snöbolls effekten och dra dig ur skuldträsket.

Snöbollseffekten är när du fokuserar på att avbetala den minsta skulden först, och sedan går vidare till den näst minsta och arbetar dig därifrån. Det huvudsakliga syftet med snöbollseffekten är att fungera som ett psykologiskt verktyg för att hålla dig motiverad att fortsätta betala av skulder, en i taget.

Matematik eller känslor?

Skuld är nästan helt om känslor och psykologi. Om du inte tror att du kan bli med dina skulder, är chansen stor ... att du kan inte det. Det är som Henry Ford sa: "Oavsett om du tror att du kan, eller tror att du inte kan, har du oftast rätt."

Om du känner dig känslomässigt utmattad så kan detta kan vara något för dig. Om du har nerver av stål, kan du kanske istället läsa om den alternativa snöbollseffekten som förklaras längre ner på denna sida.

 

Det grundläggande

  • Skriv en lista över alla skulder från den minsta till den största.
  • Betala alltid av det lägsta beloppet för varje skuld.
  • Hitta ett extra belopp utöver de som du använder till minstabetalningarna som kan användas mot den minsta skulden - detta beloppet är är det som kommer att ge snöbollseffekten.
  • Betala minsta beloppet och det extra beloppet för den minsta skulden tills den är avbetalad.
  • Lägg till den gamla lägsta beloppet från den första skulden och extra beloppet, och tillämpa det nya beloppet till den näst minsta skulden - din snöboll har just blivit större, och kommer att bli större efter varje skulden har betalats av.
  • Upprepa tills alla skulder har avbetalats.

 

Alternativa snöbollseffekten

Vissa lägger hellre listan i en annan ordning. Snarare än att fokusera på att sortera om listan minsta till största skulden, hävdar de att du ska sortera dina skulder från högsta ränta till lägsta ränta.

Detta är logiskt på det ekonomiska planet och matematik säger också samma sak. Om du fokuserar på det lånet med den högsta räntan först, kommer du att spara pengar. Men det finns två problem med detta:

  1. Du förlorar det psykologiskt lyftet. Snöbollseffekten är främst psykologisk. Halva spelet är psykiskt.
  2. Egentligen så sparar du inte så överdrivet mycket. De flesta sparar kanske några hundralappar per år på det här sättet. Men har du däremot stora skulder så kan det vara ett vettigt sätt att tänka på.

Det här är varför du borde börja alla större mål med små steg. Du får fortfarande jobbet gjort, och du har större chans att lyckas. Se det som att manipulera dig själv tills du får vad du vill få ut av dig själv. Det fungerar garanterat för många människor.

Spara pengar kategorier