Sluta öka din skuld


En central del av att komma ur skulden är att betala av dina befintliga räkningar. Men många människor har glömt bort en annan viktig komponent som kan hålla dig kvar i skuldfällan - att ta på sig nya skulder.

Så länge du fortsätter att göra nya inköp med ditt kreditkort eller ta nya lån, kommer ditt skuldsaldo aldrig att gå ner. Om du vill bli helt skuldfri, måste du sluta lägga till mer skuld. Här är några saker du kan göra som hjälper dig att sluta lägga till mer skulder.

1. Lev under dina tillgångar

När man lever över sina tillgångar spenderar man mer pengar sin inkomst tillåter. Även om det låter fysiskt omöjligt, kan det göras med kreditkort och lån. Den typen av livsstil kan vara svårt att bryta och behöver några allvarliga justeringar.

För att få dina utgifter under kontroll, måste du ta en titt på vart dina pengar tar vägen och minska de onödiga utgifterna.

2. Var nöjd med den livsstilen din inkomst tillåter

Många människor lever över sina tillgångar eftersom de inte är bekväma med att spara till de saker de vill, eller inte klarar att leva utan dem. Det kommer aldrig att bli brist på rika människor att imitera.

För att sluta lägga till nya lån måste du vara nöjd med de saker din inkomst tillåter och sluta vilja vara som de människor du ser på tv.

3. Låt inte andra personer använda din kredit

Inte nog med att du måste sluta ta på dig nya skulder, du måste sluta låta andra ta på sig skulder i ditt namn. Om du står som borgenär för ett lån så är du ansvarig för skulden om den andra personen inte betalar. Den kommer även att läggas till på din egen skuld om du söker nya krediter.

Om du inte har råd med dina egna skulder, då du inte har råd att stå som borgenär.

4. Extra inkomst för att få det att gå ihop

När du har problem med att få dina vanliga månatliga utgifter att gå ihop är svaret inte använda ett kreditkort för att köpa de saker du behöver. Istället bör man fokusera på att öka sina inkomster så att det räcker att betala räkningarna.

Det finns många små enkla knep för att få extra inkomst och tjäna extra pengar. Passiva inkomster är det som är mest tillfredställande, men även en hobby som kan generer lite extra är väldigt givande.

5. Ta reda på hur mycket dina skulder verkligen kostar

Lite chockterapi kan vara det du behöver för att stoppa dina skuldvanor. Skuldsättning är en dyr vana att ha och du kommer att få det bättre ekonomiskt utan den.

Skulder kostar pengar. Till exempel skulle ett 50 000 kronors lån på 6% för 5 år, kosta omkring 6 610 kronor. Ju mer du lånar och desto högre din räntan är desto mer kostar det att ha lånet.

När du är frestad att ta på sig fler skulder, tänk på hur mycket det kommer att kosta. Det kan hjälpa att avskräcka dig från att ta på dig nya skulder.

6. Klipp itu dina kreditkort

Om du inte har disciplin att sluta använda dina kreditkort, är det näst bästa att förstöra dem. Du kan klippa itu dem, skära sönder dem, eller bränna dem med ett svets om du så vill. Huvudsaken är att du gör dem oanvändbara. Då behöver du inte få några nya utgifter eller lån oavsett hur frestad du kan vara.

Även om du klipper itu ditt kreditkort, kan du fortfarande göra köp på Internet genom att skriva in ditt kreditkortsnummer. Du kanske behöver säga upp alla dina kreditkort om det är vad som krävs för att hålla dig från att samla på dig mer skulder.

7. Sök stöd och råd

Du kan ha problem med "tvångsmässig skuldsättning" om du vanligtvis lånar saker och inte lämnar tillbaka dem, om du handlar tvångsmässigt, om du lever från lön till lön, eller om du får en känsla av acceptans när du använder ett kreditkort.

Insolvens.se är en förening för överskuldsatta som hjälper skuldsatta med både stöd och råd. De har dessutom ett väldigt bra forum.

Nu då?

För att sluta ta nya lån, måste du först ta reda på varför du blivit skuldsatt i första taget. Så att du kan åtgärda de problem som gjorde att du blev tvungen att ta lån. Det är det bästa sättet att sluta lägga till mer skuld - annars kommer du aldrig att besegra dina problem.

Det kommer inte bli lätt. Det kommer att kräva en förändrad livsstil - men du kan göra det.

När du stoppat dig själv från att gå in i mer och mer skulder, är nästa steg att sänka räntorna. En artikel kommer inom kort att förklara exakt hur man ska uppnå detta.

Spara pengar kategorier