Planera din skuldfria resa


Folk blir skuldsatta av alla möjliga anledningar. Höga läkarräkningar, dödsfall, skilsmässa, bristande budgetdisciplin osv. Men bara för att du hamnade i en överväldigande skuld behöver inte betyda att du måste stanna där. Målet med den här resan är att bli skuldfri.

Tyvärr är det inte lika lätt att ta sig ur skuld som det är att sätta sig i skuld. Men du kan hitta din väg till ett skuldfritt liv.
Det börjar med en plan.

Steg 1 - Se dig själv som skuldfri

Alla resor börjar med slutet - en vision om hur du slutligen vill vara. Börja med att föreställa dig själv skuldfri. Hur skulle ditt liv vara? Vilken typ av beslut skulle du göra om dina utgifter? Vilka andra saker skulle du kunna göra då som du inte kan göra nu? Hur kommer du att njuta av ditt skuldfria liv?

Beroende på din skuld och de pengar du har tillgängliga för att betala bort det, kan målet om ett skuldfritt liv bli en lång och svår resa. Genom fantiserar om ett skuldfritt liv, skapar du en längtan som kommer att driva dig mot denna destination. När du känner att du vill ge upp, kan denna vision av din destination få igång dig igen.

Steg 2 - Beräkna alla skulder

Du får ett pris på de flesta resorna genom beräkning av flygresepris, hotellvistelse, mat, kostnader för sevärdheter etc. Kostnaden för att få till ett skuldfritt liv baseras på hur mycket skulder du har och räntorna du betalar medans du håller på och betalar av dina skulder. Du kan räkna ut kostnaden för denna resa genom de skulder som du är skyldig och den räntan som dras. Få människor kan lista alla sina skulder från sina huvuden. Om det är du, oroa dig inte. Det finns olika sätt att beräkna din totala skuld.

Börja med att beställa en kopia av din kreditupplysning. Din kreditupplysning kommer att innehålla de flesta, om inte alla, människor som du är skyldig tillsammans med det belopp som du är skyldig dem.

Du kan också gå igenom dina kontoutdrag som se vilka det är du betalar av till och vilka summor det rör sig om. Även gamla fakturor är bra att kolla igenom. Om du brukar slänga bort dina fakturor när du har betalat räkningen, börja spara upp dina faktureringar som du får.

När du har tagit reda på alla dina skulder, addera och räkna ut det totala belopp du är skyldig. Det kan vara en skrämmande summa, men det är bättre att möta den nu än att fly.

Steg 3 - Gör en budget

En budget är nödvändig för att betala av din skuld. En budget kan göra två saker för dig. För det första hjälper den dig kontrollera dina utgifter och håller dig från att upprepa de vanor som satte dig i skuld. Med dina inkomster och utgifter på papper kan du enkelt se vad du har och inte har råd med. Du kan bättre planera för framtida utgifter och undvika att använda kreditkort och lån för att hålla dig flytande.

För det andra hjälper en budget dig att räkna ut hur mycket du kan sätta av till ditt mål att bli skuldfri. I slutet av din budget så är det ett nummer, din nettoinkomst, som du kan sätta av till skuld varje månad. Nettoresultatet är vad som finns kvar efter alla utgifter har betalats. Så du kan använda alla dessa pengarna för att betala dina skulder.

Steg 4 - Få fram pengar att betala av skulderna med

Ju mer pengar du har att sätta av till din skuld, ju tidigare du kanbli av med den. Du behöver inte enbart förlita dig på din nettoinkomst för att betala av skulder, du kan leta efter andra möjligheter också. Det finns många sätta att tjäna pengar förutom ditt vanliga jobb.

Sälj oönskade / obehövliga husgeråd och använda intäkterna för att betala dina skulder.

Skaffa en hobby som du kan tjäna pengar på och använda den extra inkomst för att betala dina skulder.

Använd pengar från skatteåterbetalningen, arv, bonus, etc. för att större delar av din skuld.

Varje gång du får extra pengar, sätt av det till din skuld för att nå ditt mål snabbare.

 

Steg 5 - Gör en skuldavbetalningsplan

Du behöver en skriftlig plan för hur du ska betala av dina skulder. Denna plan kommer att innehålla alla dina skulder och hur mycket du ska betala varje månad. Du kommer att få störst effekt på avbetalning av din skuld genom att välja en skuld och fokusera på att betala av den först. Använd alla dina finansiella medel för att betala av skulden, sen när du blivit av med den kan du gå vidare till en annan.

Även om du kommer att fokusera på en skuld i taget, är det viktigt att du fortsätter att göra minstabetalning på alla dina andra skulder. På det sättet undviker förseningsavgifter och du skadar inte din kredit-värdering.

Steg 6 - Se upp för hinder

Medan du betalar av din aktuella skuld, ta inte på dig ytterligare skulder. Lägga till fler skulder kommer bara förlänga din resa, öka både tid och kostnader för att nå din destination. Så länge du är i skuldåterbetalningsläge, undvika nya skulder. Även efter att du har tillbaka din skuld, bör du tänka efter riktigt noga på om du ska ta på dig skulder igen.

Låt inte ett snedsteg stoppa dig. Om du råkar missa de extra betalningarna en månad är det bara att köra igång igen nästa månad. Ju fler betalningar du tillåter dig att missa, desto lättare blir det att falla tillbaka i gamla vanor.

Steg 7 - spåra dina framsteg

Allt eftersom du betalar av dina lån kan du skriva upp hur det går och hur mycket närmare ditt mål du kommer. Håll en löpande sammanfattning av dina totala skulder och minska den varje månad allt eftersom du sätter in nya betalningar. Genom att se dina framsteg kommer kommer du få motivation att fortsätta mot din destination.

Det kan ta år att betala dina skulder helt, men det är ett mål som kan uppnås med en bra plan, tålamod och hårt arbete. Närhelst du blir avskräckt, visualisera de skuldfria livet du har tänkt på och kom ihåg att du gör det här för att få en bättre framtid.

Spara pengar kategorier