Semester

10 misstag folk gör under julen

Julen är året mest kostsamma veckor. Men det finns knep för att få ner kostnaderna utan att för den delen sänka kvaliteten på julen. Här är 10 misstag du ska undvika att göra under jul för att få en trevligare/ekonomiskare julsemester. Läs mer..

Res inte under högsäsongen

Om du istället planerar in din semester före eller efter högsäsongerna så kan du få det mycket billigare. Resor underskollov är till exempel alltid lite dyrare. Samma är det med midsommar och före höstskolstarten. Så om du har möjlighet att ta ut din semester på lågsäsongen så gör det.

Boka med elektronkort

Många flygbolag, som för exempel Ryanair, tar ut en avgift om du bokar med kontokort. Detta gäller dock inte om du bokar med ett elektronkort. Så om du reser utomlands mer än ett par gånger om året så bör du skaffa ett sådant kort.

Weekendresor

De flesta av oss väljer att resa mellan torsdag och lördag. Det betyder att du kan få en billigare weekendresa om du istället bokar att resa mellan lördag och tisdag.

 

Boka resan långt i förväg

Om du redan nu vet när du kommer att ta semester så är det lika bra att boka direkt. Bokar du långt i förväg så kan du få boka-tidigt-rabatt hos de flest charterbolagern, men även hos många flygbolag.

Utnyttja kampanjer

Flygbolagen har ibland kampanjer där de säljer ut flygbiljetter till rena vrakpriserna. Men det gäller att vara snabb för biljetterna tar oftast slut väldigt fort. Om du prenumerar på flygbolagens nyhetsmail så får du reda på när de olika kampanjerna startar. Kolla på flygbolagens hemsidor.

Boka sent

Om du har möjlighet att ta ut semestern lite när du vill så kan kanske sista minuten-resor vara en guldgruva för dig. Oftast så säljs dessa till rejäla vrakpriser, nästan gratis. Speciellt om det är lågsäsong. På sommaren så är sista minuten bara riktigt billiga om det är jättefint väder i Sverige, för du vill nämligen ingen åka utomlands.

Svaga valutor

Eftersom den svenska valutan fallit som en sten, och fortsätter att falla så kan det vara smart att undvika dollarn och euron. Res hellre till länder med svagare valuta som till exempel Ungern, Polen, Turkiet eller Island.

Boka sent på natten

Biljettpriserna uppdateras kontinuerligt beroende på hur stort intresset är och hur många besökare som är inne på flygbolagets sida samtidigt. Så om du bokar sent på natten när ingen annan är inloggad så kan du få det lite billigare.


Försäkringar

Kolla med ditt försäkringsbolag vad du har för försäkringar innan du beställer reseförsäkring, avbokningsskydd o.s.v. Ibland så ingår det i det i hemförsäkringen och avbeställningsskydd kan ibland ingå när du betalar med kort. Så kolla först vad du har inan du beställer extra försäkringar i samband med bokningen.

Skippa direktflyg

Det är oftast lite dyrare om du beställer direktflyg. Om du kan tänka dig att mellanlanda så kan du få resa lite billigare. Klicka inte i ruta ”endast direktflyg” när du söker.

Jämför priserna snabbt och enkelt

Det finns många prisjämförelsesajter på internet. Där går det både snabbt och enkelt att se vilket flygbolag som erbjuder de lägsta priserna till din destination. De största sidorna är pricerunner.se, reseguiden.se, luftgrop.se och skyscanner.se. Tänk på att priset du får inte alltid är helt uppdaterat, så kolla direkt med flygbolaget/resebyrån också.

Dyrare hotell i city

Det är som regel alltid dyrare med hotell om du väljer att bo mitt i smeten. Men kan du tänka dig att bo i någon förort eller mindre central stadsdel och att resa 30 minuter för att komma in till stan så har du många hundralappar att spara. Att välja en lite mer udda stadsdel att bo på blir också många gånger roligare än om du bara valt ett cetralt hotell. För du får ju se lite mer av den genuina kulturen när då.

Avgifter vid bankomatuttag

Varje bankomatuttag utanför Sverige och euroländer kostar mellan 20 och 40 kronor med de flesta kontokorten. Men det finns undantag som för exempel Icabankens och Skandiabankens kort. Då är uttagen avgiftsfria.
De flest bankerna tar också ut ett valutapåslag när du använder ditt kort utomlands, som regel minst 1,5 procent. Icabanken och GE Money Bank tillhör de få som inte gör det. 

Under resan


  • Vattenflaska

Man får inte ta med mer än en deciliter vatten genom säkerhetskontrollen, men när säkerhetskontrollen är avklarad så är det fritt fram att ha med vatten in på flyget.
Så istället för att köpa en flaska vatten i någon av de dyra kioskerna på flygplatsen så kan du istället ta med dig en tom petflaska och fylla den med kranvatten när du har gått igenom säkerhetskontrollen.

  • Ta med egen mat

Att handla mat på flygplatsen eller på planet är ofta lika dyrt som att äta middag på någon fin restaurang. Ta med dig en matsäck istället så kan du äta den där dyra middagen när du kommit fram till ditt resemål istället. Flygplansmat är ju inte direkt någon höjdare heller.

  • Tax Free

Passa på att handla på dig när du har möjligheten. Det är ingen dum idé att handla tre parfymflaskor istället för en när du sparar 1000 kronor på det. Tänk långsiktigt. Men va noga med att följa tullbegränsningarna, annars kan det bli en dyr affär. Och se upp för de andra flygplatsbutikerna som ofta har skyhöga priser.

  • Gör din egen frukost

Frukost på stan kan vara mysigt men oftast så kostar det mer än det smakar. Gå då hellre till den lokala stormarknaden och köp hem lite färskt bröd, pålägg, yoghurt och juice. Laga till en matsäck hemma och gå sedan ut och njut av er frukost i solskenet i parken.

  • Nattaxi

I de flesta städerna så går taxipriserna upp efter en viss tidpunkt. Kolla när nattaxan börjar gälla i den staden där du är och åka sedan tio minuter före det klockslaget.

  • Hotelltvål och hotellschampo

Va inte blyg, det är klart att du ska få ta med dig tvålen, schampot och balsamet hem. Många känner sig som tjuvar när de gör det. Men det är ju klart att man ska få ta med sig de sakerna hem, vi har ju betalat för hotellrummet.
När folk börjar ta med sig glödlamporna och batterierna i fjärrkontrollen så börjar det kanske gå överstyr däremot.

Köp ett telefonkort

Om du är osäker på vilka taxor som gäller för ditt telefonabonnemang så kan det bli en dyra historia att ringa hem om du har otur. Billigast brukar det bli om du köper ett telefonkort på plats. Då slår du in en kod på mobilen och ringer sedan mycket billigare.


Spara pengar kategorier