Hur överskridanden kan krossa din budget

 

För att bygga välstånd och nå ekonomiskt oberoende behöver du bara att spendera mindre än du tjänar. Det är ett enkelt begrepp för att förstå, men varför är det så svårt i praktiken? För att svara på denna fråga måste vi gå till rötterna av budgetöverskridanden. När du vet vilka faktorer som driver dina utgifter kan du slå tillbaka och eliminera det onödiga slöseriet.

Lätt tillgång till lån

För de flesta är detta den största orsaken till stora utgifter. Ta bara en titt i din brevlåda så kommer du förstå varför ganska snabbt. Man blir nästan dagligen översvämmad med erbjudanden om kreditkort, lån utan säkerhet, billån, och erbjudanden om refinansiering. Ofta räcker det helt enkelt med att gå in på deras hemsida och fylla i ett kort formulär så är det klart.

Det kan nästan kännas som gratis pengar. Medan du har tillgång till denna extra kredit kommer de verkliga problemen att börja när du handlar saker som du inte har råd att betala för. Det är också alltför lätt att tänka på de små månatliga utbetalningar i stället för den totala köpeskillingen.

Enkel tillgång till pengar

Kommer du ihåg den tiden då du var tvungen att få en lönecheck från din arbetsgivare, ta en tripp till banken för att deponera den, och sedan hålla kontanter till hands eller skriva checkar? De dagarna är sedan länge borta och i princip alla människor har tillgång till sina bankkonton 24 timmar om dygnet. Detta kan vara farligt om man inte klarar av att hantera det.

När du var tvungen att behålla tillräckligt med pengar på handen och försiktigt balansera din ekonomi vecka till vecka så krävde inköpen lite planering och enkel matematik. Nu är allt du behöver göra att dra ditt betalkort och pengarna blir elektroniskt överförda från ditt konto. När man inte fysiskt handskas med några pengar vid ett köp kan det kännas nästan som om du inte spenderar några pengar alls. Försök använda mer kontanter för att få dina utgifter under kontroll.

Missbruk av kreditkort

Kreditkort kan vara ett utmärkt verktyg om det används på rätt sätt. Under den första månaden brukar krediten vara räntefri. Det kommer väl till pass som så att du kan göra inköp utan att använda dina egna pengar och sedan betala tillbaka allt i slutet av månaden. Effektivt användt är detta ett räntefritt kortfristigt lån. Om det används på rätt sätt som kan det vara en fin livlina i krissituationer. Problemet är när du börjar låta balansen överföras från månad till månad. Om du gör ett 15.000 kronors inköp på ditt kreditkort och det i slutet av månaden visar det sig att du inte har råd att betala tillbaka hela beloppet så har du startat en ond cirkel. Det kan börja med goda avsikter medan du lovar dig själv att du har tillräckligt med pengar nästa månad, men ibland går saker inte alltid som planerat. Det visar sig istället att du inte kommer få tillräckligt med pengar över.

Det här är när de höga räntorna på korten verkligen börjar skada dig. Kortföretaget ber om ett minimibeloppet som skall betalas varje månad, vilket innebär att det är tillräckligt litet för att du ska ha råd att betala, men om du fortsätter att bara betala det lägsta beloppet kommer det sluta med att du tillbringa de nästkommande 10 åren att betala av det ursprungliga inköpet och spenderar mer på räntan än kostnaden för det ursprungliga inköpet. Så byggar man ingen förmögenhet.

Ge efter för frestelsen

Har du haft en vän eller en arbetskamrat som kommit upp till dig och föreslått en rolig aktivitet? Självklart! Alla älskar att gå ut och ha lite skoj, men du måste se till att det är i ditt bästa ekonomiska intressen. Vi behöver alla njuta av livet, men det är viktigt att veta när man bör tacka nej. Det kan vara lätt att bara gå ut och äta eller gå på bio och bara betala för kvällen med ditt kreditkort.

Slösa inte din ekonomiska framtid för några enstaka nöjen idag om det inte är i din budget. Om du vet att du inte har råd med en aktivitet så kan du istället bjuda hem dina vänner på middag, spelkväll/filmkväll, eller någon annan aktivitet där man fortfarande kan njuta av tiden tillsammans, men utan att bryta din budget.

Spendera för att må bra

Att köpa någonting till sig själv får en oftast att må bra. Om det är ett par nya skor, det grymmast nya ps3 spelet, eller ens en bra bok. Vi gillar alla att få något nytt. Det är absolut inget fel med det, så länge man inte överdriver.

Det är här man kan avsätta lite "nöjespengar" i sin budget. Ta några hundralappar ur varje lön och spara det för tillfällen som dessa. Du kommer att må bra över ditt inköp vare sig du gör det med kontant eller med kreditkort, men du kommer att känna dig ännu bättre när du inte behöver spendera de närmaste tio åren på att betala av det med 20% ränta för att du tog det på kreditkortet.

Spara pengar kategorier