Onödiga utgifter

Alla har vi våra små onödiga utgifter. Det kan vara allt från att vi dyra prenumerationer till att vi köper smågodis varje gång vi går och handlar. Tänk över vilka små utgifter du har som kanske inte är helt nödvändiga. Kom ihåg att många bäckar små.. =)


5 sätt att minska utgifterna

Sänkning av de små månatliga kostnaderna kommer leda till stora besparingar. För ibland är det just de små utgifterna som adderas upp till en stor summa varje månad. Så genom att stoppa de små onödiga utgifterna kommer du öka dina besparingar vesäntligt. Läs mer..

Kvällstidningen

Tillhör du en av alla som varje dag köper en expressen eller aftonbladet. Är det verkligen nödvändigt att varje dag handla en tidning? Om du köper en kvällstidning för 15 kronor per dag så blir det hela 5500 kronor per år. Hur många skulle beställa en prenumeration för den här summan? Det går väl an att köpa en tidning då och då. Men det är kanske inte nödvändigt att köpa en ny varje dag när både aftonbladet och expressen finns tillgängliga gratis på internet.
Bor du i någon av de större städerna så brukar metro finnas tillgänglig gratis i bl.a tunnelbanestationer.

Bortkastad mat

100 kilo ätlig mat blir kastat per år och person. Låter det otroligt?
Det är faktiskt sant. Enligt konsumentföreningen i Stockholm så slänger vi hela 24 procent av all mat vi kånkar hem från affären. Om hela svenska folket skulle sluta med detta slöseri så skulle det vara samma som att var sjätte bil försvann från vägarna.
En tredjedel av maten vi kastar i soporna hamnar där p.g.a att den blivit för gammal.
Men resten hamnar i soporna trots att det är helt ätbart.
En bidragande orsak att vi kastar så mycket ätlig mat är att vi tror för mycket på datummärkningen. Maten håller oftast mycket längre än vad datum märkningen anger. Många tolkar det som så att om det gått en dag över bästföredatumet så är maten förstörd och totalt oätlig. Men så behöver det inte alls vara. Vi måste våga lita mer på våra egna sinnen. Har mjölket gått över en eller två dagar så är den ibland förstörd, men många gånger är den fortfarande helt okej. Det känner man om man smakar på den. Men det är inte alla som vågar göra det.
Undantaget är dock vakuumförpackad mat, köttfärs och kyckling. Dem ska man gå efter datumet på.
Stor del av maten vi kastar är matrester från våra tallrikar. Mestadels är det pasta, potatis och ris som hamnar i soppåsen. Men även frukt, grönsaker, fil och mjölk.
Om ni är en familj på 4 personer så kan ni spara otroligt mycket pengar varje år bara genom att ta till vara på maten ni köpt.
Exempelvis genom att inte lägga upp för stora portioner på tallriken. Göra matlådor av överbliven mat. Och lita mer på dina egna sinnen än på bästföre märket.

Spara pengar kategorier