Försök använda mer kontanter för att hålla konsumtionen under kontroll


Om du kämpar för att hålla dig inom din budget och verkar spendera mer pengar än du borde, kan det vara en god idé att gå tillbaka till att använda kontanter för dina dagliga inköp. Det är ingen överraskning att de flesta av oss börjar komma bort från kontanter till vardagliga utgifter, bekvämligheten med betal- och kreditkort är mycket lockande. Vissa kort erbjuder faktiskt gåvor eller en del av pengarna tillbaka, som gör användningen av kontanter ännu mindre lockande. Problemet med denna bekvämlighet är att du kan börja att glömma det verkliga värdet av de pengar du spenderar och kommer få problem med att hålla dig inom dina gränser.

Hur kontanter är annorlunda

Det är här kontanter kan hjälpa. När dina dagliga transaktioner utförs genom att dra ett kort och du inte ser pengar fysiskt försvinna. Jag är säker på att alla vet vad 35 kronor på en kopp kaffe känns som, men det faktum att du bara ser detta nummer i form av ett kvitto eller på kassaapparatens displayen har inte samma effekt som när du räcker dig efter din plånbok eller handväska och fysiskt lämnar över pengarna till någon annan.

Problemet ligger i hur vi ser på pengar i varje enskilt scenario. När du använder en elektronisk form av betalning begränsas du endast av den mängden pengar som finns på banken eller tillgänglig kredit på kortet. Så under hela veckan när du spenderar pengar på livsmedel, bensin, morgonkaffet eller lunch ute med kollegor inser du inte hur mycket varje litet inköp blir om du lägger ihop alla inköpen tillsammans.

Å andra sidan, om du skulle använda kontanter för samma inköp skulle du ha en klar uppfattning om konsekvenserna av dessa utgifter utan att ens tänka på det. Om du startade veckan med 500 kronor i din plånbok och började använda det för alla dina inköp skulle du se den där 500 lappen bli till 400 kronor, sen 300 kronor, 200 kronor 100 kronor och så vidare. Du påminns om hur mycket du har använt och hur mycket pengar du har kvar varje gång du tittar i din plånbok. Bara detta kan få dig att tänka två gånger innan du köper något nytt.

Prova själv

Jag uppmuntrar dig att ta en vecka eller två och ge detta ett försök att se vilken effekt det har på dina dagliga utgifter. Innan din vanliga rutin på måndagen, skapa en budget för hur mycket pengar du kommer behöva under veckan. Om du regelbundet köper lunch ute, räkna med det, eller om du stannar för kaffe på vägen till jobbet så se till att inkludera även detta.

När du har en ganska bra uppfattning om hur mycket pengar du kommer att spendera under hela veckan bör du ha så mycket kontanter på dig i början av veckan. Huruvida detta är 500 kronor eller 1000 kronor, ha bara det beloppet i kontanter som du har budgeterat med dig och använda dessa för alla vardagliga utgifter.

Hur gick det efter en vecka? Visade det sig att du hade pengar kvar eller var du tvungen att göra matlåda till fredagen eftersom du använt dina sista kronor på torsdagen? Oavsett vad resultatet blev så har du iaf fått en tydlig visning på var dina pengar har gått under hela veckan och på grund av denna kan du nu sätta ihop en realistisk och meningsfull budget. Bekvämlighet kan bli dyrt, men kontanter kan hjälpa dig att återta kontrollen över utgifterna.

Spara pengar kategorier