Mat

Maten går det att spara väldigt mycket pengar på, speciellt om man är en stor familj. Det finns massor av små och stora knep man kan använda sig av utan att för den delen sänka kvaliteten på maten. Här har vi samlat alla knepen för att spara pengar på mat.

  Köp när det är billigt

  Bli köpmedveten och kolla vad saker och ting kostar så får du en uppfattning om vad som är billigt och vad som är dyrt.
  Det är framförallt köttpriser och grönsakspriser som brukar variera kraftigt från vecka till vecka.
  På reklambladen som affärerna brukar skicka hem så kan du se vilket som är "veckans klipp".
  Köttpriset varierar ofta upp till 25-30 kr/kg mellan veckorna så där finns mycket pengar att spara. Samma sak gäller även grönsaker. Tomaterna kan kosta 18 kr/kg ena veckan och 36 kr/kg nästa vecka.

  Framförallt kött kan du spara mycket pengar på eftersom det går att frysa in stora volymer. Nästan all sorts kött är billigare någon vecka så på så sätt, kan du om du bara köper kött när det är billigt och fryser in det, äta billigt kött jämt. Eftersom det inte är något fel på köttet som har nedsatt pris så har du bara att vinna på att göra på detta sätt.
  Enda kravet är att du har en stor frys så du har plats att frysa in all mat.

  Det finns även många andra varor som det brukar vara extrapris på, så det enda som begränsar är ditt lagringsutrymme. Köp inte heller mer än du kan hålla reda på. Det är nämligen lätt hänt att man placerar något längst in i skåpet för att därefter glömma bort det och inte upptäcka det förrän det passerat utgångsdatumet. Då förlorar du istället pengar och det är ju inte alls tanken.

  Ett tips när det gäller kött är att bunkra upp under våren då det är billigare än sommaren. Att priserna på sommaren är högre beror på att det slaktas mycket mindre under sommaren. Det beror på att uppfödarna tjänar mer på att låta djuren beta ute och äta upp sig så mycket som möjligt innan de ska slaktas på hösten. Så allra billigast är köttet under hösten, men eftersom griskött inte håller längre än 6 månader så kan man ju inte spara det till grillkvällarna sommaren efter.

   

  Storhandla

  Om du känner att du inte orkar leta i reklamblad efter erbjudande och åka runt till olika butiker för att köpa de specifika varorna som är i rabatt så finns det ändå en stor del pengar att spara genom att handla vettigt.
  Det du ska göra är att storhandla.
  En gång per vecka åker du till en billigare storhandel och köper veckobehovet av mat, snus, cigaretter, läsk och allt annat så billigt som möjligt.
  Det här kräver en mindre planering av kommande veckas matsedel, men det går att spara in mycket pengar jämfört med om du skulle småhandla sporadiskt i din lokala närbutik. Men med planering så kan du också se till att kosten blir både sundare och mer varierad.
  Tänk bara på att ALDRIG åka och handla när du är hungrig, då lägger du genast en rad onödiga saker i korgen.

   

  När du ska tina mat

  När du ska tina all kött som du bunkrat upp i frysen är smarta att tina den i kylskåpet istället för att låta den ligga framme eller tina den i micron.
  Kylskåpet drar nämligen nytta av kylan, som gör att den inte behöver arbeta lika hårt för att kyla.

   

  Öppna inte ugnsluckan i onödan

  När du lagar mat så tänk på att inte öppna ugnsluckan i onödan. Varje gång du öppnar luckan så kommer ungefär 25% av värmen innifrån ugnen att försvinna. Det gör både att du brukar mera ström och att maten kommer ta längre tid att tillaga. Nästan alla moderna ugnar har ju faktiskt en glasruta att kolla in igenom och den sitter ju inte där för prydnads skull.

  Laga mat energisnålt

  Försök att alltid koka med locket på, det sparar du mycket energi på jämfört med om du skulle koka utan lock. Maten tar även mycket kortare tid att tillaga, som potatis för exempel som tar nästan halva tiden att tillaga om du använder lock.
  När ni ska laga mat i ugnen så kan ni passa på att kombinera det med bakningen. Att värma upp ugnen kostar nämligen lika mycket som att ha den på i en halvtimma.

  Rester

  Överbliven kyckling kan användas för att göra en kycklingsoppa för nästa dag. Om du lagar en stor middag och sedan använder resterna till matlåda nästa dag, så har du sparat både pengar och tid i köket. Det blir också nyttigare eftersom du har kontroll över vilka ingredienser som används och sparar pengar genom att slippa köpa lunch ute varje dag.

   

  Handla storpack

  Det kan vara väldigt lönande att handla storpack eller ta till vara på 'ta 3 betala för 2' erbjudanden. Men ha i minnet att inte plocka på dig allt för många färskvaror, det är lätt hänt att man köper mer än man äter. Men om det är frysvaror eller andra typer av varor så behöver du inte ha några begränsningar. Det här tipset är speciellt lönsamt för stor familjer.

   

  Handla inte mat när du är hungrig

  Det blir väldigt stor skillnad på varorna i korgen beroende på om du handlar när du är mätt eller när du är hungrig. Det finns undersökningar inom ämnet som visar på att 70% av varorna vi lägger i korgen när vi handlar hungriga är varor som vi inte tänkt att handla från början.
  När man handlar hungrig är det lätt hänt att det slinker ner dyr snabbmat, godis och halvfabrikat i varukorgen. Så om du är hungrig innan du ska gå och handla kan du ta en frukt eller en smörgås. Då kommer du spara pengar som du annars handla lagt på dyr skräpmat.

  Effektiv matvaruhandel

  Olycksbådande. Överväldigande. Stort. Förvirrande. Några av alla ord som vissa kommer att tänka på när den fruktade dagen kommer att man måste göra resan till affären för att fylla på mat. Här är några enkla tips för att göra din nästa resa till mataffären effektivare och mindre stressande:

 • Shopping vecka. Om du försöker att handla en gång i månaden eller varannan vecka, kommer ni till slut att ha köpt en massa mat som går ut på datum. Att handla varje vecka för specifika objekt förhindrar att varor går ut på datum lika snabbt, liksom ytterligare resor till butiken för "glömda" objekt.
 • Planera i förväg. Besluta på lördagsmorgonen vad din meny för veckan som kommer ska se ut som. Bestäm vilka ingredienser du behöver för denna vecka, och gå till mataffären så tidigt som möjligt för att få de bästa priserna på kött och andra specialerbjudanden. Om du föredrar att inte shoppa bland så mycket folk så brukar lördagskvällar vara en bra tid att shoppa, eftersom det tenderar att vara mindre folk i butiken.
 • Gör en lista. Använda din planerade menyn, gör en lista över alla ingredienser du behöver, och håll dig till den när du vandrar genom butiken. Låt dig inte frestas av "smak testare" eller genom barnens önskemål om extra saker. Listor göra matinköp enklare och mycket effektivare än att vandrar runt i blindo.
 • Handla hälsosamt. Ta en rund runt omkretsen av butiken först. Färska grönsaker, kött, mejeriprodukter och bröd tenderar att vara i den yttre yttre gränsen i alla livsmedelsbutiker. När du har fyllt din korg med fräscha ingredienser (kom ihåg, din lista är för en vecka), kan du sedan gå till de inre gångarna för förnödenheter såsom pasta, ris och även fryst pizza för fredagsmys!
 • Kontrollera alla reklamblad. På måndagar och fredagar brukar affärerna sända ut reklamblad tillsammans med posten. Om du är prismedvetna, kommer du vill använda kuponger för objekt som är billigare än objekt som du kan normalt köper för att spara pengar. Uppmärksamma alla kronor som du sparar och lägg undan dem till ditt "nöjes-konto" så kan du gå ut på bio eller köpa en glass till helgen.
 • Ta med din miniräknare. Speciellt om du är på en tajt budget. Genom att använda din miniräknare vid varje inköp kommer det att bidra till att du håller dig inom din budget. Du kommer också att undvika att köpa produkter som du inte behöver eftersom du vet att du inte kommer att ha råd med dem.
 • Ät innan du handlar! Löjligt kan det tyckas, men du vill inte gå till mataffären hungrig. En hungrig mage kommer att få dig att köpa saker som låter bra för dig då, men är inte riktigt vad du hade i åtanke för den veckan.
 • Effektiva matinköp kan uppnås genom att genomföra några eller alla av ovanstående tipsen. Det viktigaste är att se till att du planera i förväg, och håll dig till din plan. Du kommer att spara pengar, tid och dålig mat, samt eventuellt lära sig att njuta lördagsmorgnar i affären!


  Kasta aldrig mat

  Många hushåll kastar upp till 20% av sin mat. Det blir har ett varuvärde av ca. 20,000 kronor varje år.
  Dålig matSå genom att planera lite noggrannare och hålla koll på utgångsdatumen så kan du faktisktundvika att kasta det mest.
  Och skulle det bli akut så går det ju alltid att frysa ner matvarorna.
  Är du lite klurig i köket så kan du säkert komma på nya användningsområden för matresterna. En korvbit som du kanske skulle slänga kan du ju enkelt frysa ner och ha till pyttipanna.
  Den sista biten ost som inte går att hyvla kan du riva ner och använda till pizza.
  Det gäller att vara lite uppfinningsrik i köket.

   

  Använd tygkassar istället för plastpåsar

  Om du ska gå hemifrån till affären så kan du ju lika gärna ta med dig en tygkasse.
  Beroende på affär och typ av matkasse så kostar det mellan 0,5 - 3 kronor för en matkasse. Inga stor summor pengar kan tyckas. Men om du räkna ihop det över ett år så blir det ändå en del pengar så går åt, helt i onödan. För det är ju inget jobb att ta med sig en tygkasse när du går och handlar.
  En tygkasse kan du använda väldigt länge utan att den blir sliten, dessutom så kostar den bara 15-20 kronor. Att du sedan sparar på miljön är ju också ett stort plus.

  Plastkassarna brukar vanligtvis bli använda som soppåsar. Men sådana finns det faktiskt att köpa på willy´s för 3,95 kr / 25 stycken (med handtag).

   

  Baka själv

  Det är kanske inte alla som orkar baka själva. Men om du tycker att det är kul att baka så kan du göra dig själv en tjänst och spara mycket pengar genom att storbaka bröd 2 ggr per månad.
  Ingredienserna kostar i genomsnitt 10-30% av vad varan kostar att köpa i affären.
  Är ni en stor familj så kan ni spara upp till 3500 kronor per år bara genom att baka själva.
  Ett tips är att göra det till en familjeangelägenhet att att baka. Det blir roligare, socialare och ni gör något gemensamt samtidigt som ni sparar pengar.

   

  Undvik färdiglagad mat

  Priset på färdiglagad mat är oftast mellan 30-100% dyrare jämfört med om du hade tillagat den själv. Ibland är det självklart tillåtet att vara lite lat och köpa färdiglagad mat, men gör det inte till en vana. Skulle det vara å att det redan har hunnit bli en vana för dig så kan du spara tusentals kronor varje år på att börja laga mer mat själv. Dessutom är färdiglagad mat mycket onyttigare och inte alls miljövänligt.

  Kasta inte bort besparingarna på bensinpengar

  Fundera på om den extra resvägen verkligen gör att köpet blir så självklart. Det finns många som åker en allt för lång väg med bilen bara för att spara in några kronor på ett livsmedel och således slutar med att dem kanske sparat en femtiolapp på maten men istället betalt en hundring extra i bensinkostnader.

   

  Gör en veckomatsedel

  Du kan göra en enkel veckomatsedel som du sedan skriver inköpslistan utifrån. Då kommer ni att småhandla mindre om ni har hela matlistan klar när ni går för att storhandla.
  Om du sätter upp inköpslistan som en komihåg-lapp på kylskåpet så kan alla i familjen skriva upp när det saknas något i kylen eller frysen. Dessutom brukar en inköpslista sänka matkostnaderna och impulsköpen med 20 - 25%.

   

  Gör en matbudget

  Spara alla kvitton under en månads tid och gå igenom och skriv en lista över alla dina inköp. Då är det lätt att se vart pengarna har gått. Om du för exempel tycker att du börjat äta lite väl mycket kakor och bullar den senaste tiden så är det väldigt enkelt att se det direkt i listan. Vilka utgifter är nödvändiga och vilka kan du dra ner på?

   

  Köp frysta grönsaker

  Frysta grönsaker kostar i genomsnitt mycket mindre än färska grönsaker. Men det betyder inte att dem är mindre näringsrika, tvärtom så skördas dem när de är som mest näringsrika. Nu erbjuds dessutom allt fler ekologiska grönsaker i djupfryst skick.

   

  Använd medlemskort

  Genom att använda medlemskort varje gång du går och handlar får du väldigt många förmåner. Förutom rabatter, erbjudanden och andra förmåner får du dessutom en bonus varje gång du handlar. Ica kortet för exempel ger dig 1% bonus varje gång du handlar på Ica eller Statoil. Så när du handlat för 2500 får du 25 kronor i bonus och när du handlat för 5000 kronor får du 50 kronor i bonus osv. Om ni är en familj på fyra personer, hur mycket lägger ni då på mat varje år? Som du förstår går det att spara in några tusenlappar varje år om du använder kortets alla föremåner.

  Ta med dig matlådor till jobbet

  Äter du ute varje lunch eller köper mat i en cafeteria? Varför inte börja ta med dig matlådor istället. Det behöver inte stå och laga mat hela dagarna bara för att du börjar ta med dig matlådor till jobbet. Du kan göra upp en veckomeny varje söndag. Så lagar du de maträtter du tänker äta under veckan och fryser in dem. Eller ännu enklare, laga en extra portion varje gång du lagar mat och ta med dig den till jobbet dagen därpå. Om du handlar en lunch för 65 kronor om dagen så blir det 325 kronor per vecka eller 16.900 kronor per år.
  Så i en familj med två arbetande vuxna så kommer matkostnaderna för att äta lunch ute bli 33.800 kronor om året. Det borde ju inte vara några problem att iallafall halvera.

  Reklam = Ja, tack!

  Dags att ta bort "Nej till reklam" skylten. Mataffärerna skickar ofta ut reklamblad där dem listat veckas erbjudanden och andra matvaror som dem har rea på. Passa på när dem har sänkt priser, speciellt på frysvaror där du inte behöver begränsa dina inköp. Här finns det väldigt mycket pengar att tjäna om du har många mataffärer där du bor.

  Jämför matpriserna online

  Du kan själv göra en jämförelse på vilka varor som du finner till lägsta pris i respektive butik. Gratistjänsten kan du hitta hos matvarupriser.se För tillfället går de endast att söka på Stockholm, Göteborg och Malmö. Men det kommer säkert att bli uppdaterat med fler städer i framtiden.
  Är ni en stor familj så finns det mycket pengar att spara, och då kan det helt klart vara värt att handla i lite olika butiker för att pressa ner priset. Är man singel så kanske det känns lite omständigt att springa runt i olika affärer, men det går fortfarande att spara pengar även då!