10 misstag folk gör under julen

 

Undersökningar har fått återförsäljare att arbeta hårdare för att locka konsumenter till dörren med hjälp av olika sorters erbjudanden. Och erbjudandena finns att hitta överallt.Men även med ett överflöd av fynd iom erbjudanden - eller kanske på grund av det - så är det lätt att gå över bord med shoppandet och få höga utgifter.

Undvik dessa 10 felsteg så kommer din semesterkassa räcka betydligt längre i år.

1. Låt dig inte förblindas av fynd

"Det var 60% rabatt! Hur skulle jag kunna låta bli det erbjudandet??" Låter det bekant? Bara för att något är en billig affär betyder inte att det är en bra affär. Med så många rabatter under den här säsongen är det lätt att falla i fällan att köpa något bara för att det är på rea. Du kan spendera mer än du normalt skulle ha gjort och sluta med en garderob full av billiga, onödiga saker.

Behåll fokus genom att utarbeta en budget och gåvolista innan du beger dig in till stan. Skriv ner en lista med alla du behöver köpa julklappar till, tillsammans med det belopp du är villig att spendera på varje person. Anteckna sedan presentidéer för varje person på din lista. En timme förtänksamhet kan spara dig många hundralappar och för vissa tusenlappar.

 

2. Glöm inte att budgetera för det extra

Gåvor är inte de enda kostnaderna den här tiden på året. Glöm inte räkna med kostnader för vykort, porto, familjebilder, postpaket, underhållning och resor. Bara en sån sak som elräkningen i januari för din utomhusljusslinga kan bli en otrevlig överraskning.

 

3. Att köpa på kredit

Finansexperterna säger att de som handlar med kreditkort tenderar att spendera så mycket som 30% mer än om de hade handlat med kontanter. Anledningen är att när du handlar med kontanter så är du mer medveten om hur mycket du spenderar och hur mycket du har kvar eftersom du kan röra vid pengarna. Och när pengarna är borta, det är borta. Om du måste sätta inköpen på ditt kreditkort eller registrera dig på butikens finansiering har du helt enkelt inte råd med inköpet. den bra affären du trodde att du skulle få kommer att urholkas av den ränta du samlar på dig och den tid du kommer att spendera som skuldslav. Enligt undersökningar så betalar fler än 500 000 personer fortfarande av de skulder som dem drog på sig under förra julen.

 

4.Spara alla kvitton

Visst hatar du det när du köpt något dyrt bara för att upptäcka att butiken sätter ut varan på rea någon vecka senare. Håll i dina kvittkon. Många butiker har prisgaranti om du har gjort inköpet några veckor tidigare och kommer att återbetala dig skillnaden. Håll i dina kvitton, kanske du eller någon närstående behöver göra en retur. Utan kvitto kanske du bara får ett tillgodokvitto eller så kan din retur avslås helt.

5. Spendera för att imponera

Detta är en stor sak, särskilt för unga vuxna som kanske känner sig tvungna att bevisa sin framgång och sin nya självständighet. Låt inte priset bli viktigare än gåvan. Innan du lägger något i din varukorg så fråga dig själv om det är något som personen verkligen kommer att använda och om du verkligen har råd. Och samma sak gäller för underhållningen.Det är sällskap av vänner som är viktigt, inte hur mycket pengar du spenderar.

 

6. Less is more

Det är underbart att fastna i en anda av att ge. Men inte om det betyder att du övertrasserar din budget och börjar spendera mer än du har råd med. Du behöver inte köpa något för varje enskild person som du känner (arbetskamrater, grannar, brevbäraren, den namnlösa tjejen vid busshållplatsen som du brukar småprata med). Håll dig till de människor som räknas mest i ditt liv, såsom familj och nära vänner. Du kan till och med göra en lista med namn på medarbetare eller släktingar som du kan stryka för att reducera din gåvolistan ytterligare. Chansen finns andra känner likadant också, och kommer att välkomna idén att inte köpa julklappar i år.

 

7. Ge efter för skuldkänslan

Låt inte skuldkänslan få dig att bryta din budget eller gå i skuld. Du behöver inte spendera lika mycket pengar på varje barn på din lista till exempel. Att ge omtänksamma och personliga gåvor är mycket bättre och roligare. Du är inte heller skyldig att ge en gåva som har samma ekonomiska värde som en gåva någon gav till dig, säger etikettexperterna. Eller ens att återgälda oväntade gåvor. Acceptera helt enkelt gåvan och tacka så mycket.

8. Gör din läxa

Den där rabatten ser ut som en bra affär, men vet du om det är det bästa värdet för pengarna? Kom ihåg, billigt betyder ibland bara billig kvalitet. Gå in på webben innan du gör stora inköp för att jämföra priser, läsakundrecensioner och se till att du får en kvalitetsvara till ett bra pris. Kolla även på webben efter rabattkuponger. Många butiker erbjuder rabattkuponger du kan skriva ut och ta med till butiken, eller om du hittar e-kuponger för att spara på dina onlineköp och/eller dina fraktkostnader.

 

9. Att Skjuta upp

I ivern i sista minutens shopping har du inte tid att ge genomtänkta presenter. Så du kompensera genom att spendera mer. Därför är viktigt att inte skjuta upp julklappshandlandet till sista sekunden. Du tjänar mycket på att vara ute i god tid. Om du handlar på nätet, sträva efter att göra dina inköp i mitten av december. På det sättet behöver du inte betala extra för snabbare frakt och dina gåvor har större chans att komma i tid.

10. Julklappar att undvika

Och för guds skull, slösa inte dina pengar på en dålig present. Du kan lika gärna kasta dina pengar i sjön då. Här är några vanliga julklapps fadäser att undvika: Prylar de kan aldrig använder: snurrande fluga, batteridriven potatisskalare.

  • Skrivbordsprylar: "Ute och fiskar" skyltar, stressboll, Zen trädgårdar, brevpressar.
  • Alltför personliga presenter: Underkläder, sexleksaker, näshårtrimmer, viktminskningsböcker.
  • Tanklösa presenter: kakor till diabetiker, vin till alkoholister eller likadan gåva till samma person två år i rad.
  • Löjliga: Julkläder, uppstoppade djur för alla över 10 år.

Spara pengar kategorier