Varför du inte behöver något jobb

 

Väckarklockan plingar tills Kalle tvingas vakna upp och stänga av den. Som en dresserad laboratorieråtta gör han automatiskt som han har programmerats att göra i åratal. Han står upp, kokar en kanna kaffe, duschar, klär på sig och beger sig till sitt arbete.

Kalle, som de flesta människor kommer att tillbringa hela dagen arbetande för någon annan, på någon annans egendom och för att någon annan ska kunna tjäna mer pengar. Han kommer att leva på detta sätt under resten av sitt liv. Det tragiska är att Kalle tycker det är normalt och ser inte något konstigt i det hela.

Målet för de flesta är att få ett bra jobb och arbetar för en annan person eller företag. Denna artikel kommer att visa varför, för de flesta människorna, ett arbete bör ses som ett kortsiktig steg på vägen till ekonomiskt oberoende. Nästan allt annat är slöseri med tid och pengar.

Det brukade vara annorlunda

Arbetsplanen var otroligt annorlunda bara ett par århundrade tillbaka i tiden. Även om många grundläggande affärsprinciper som vinst, utbud och efterfrågan oftast är detsamma, har samhället nästan helt övergett all förståelse för självständighet och individualism när det gäller att tjäna pengar.

För de flesta innebär en karriär att bli en slav för uthyrning - hitta någon att arbeta under och tjäna pengar åt för resten av sina liv, och hoppas få se en del fördelar. Du får betalt per timme för arbetet. Vissa jobb kan vara trevligare än andra, men det är generellt vad det gäller. Löneslaveri.

Tanken att det finns något bortom ett "vanligt jobb" är sällan något som beaktas. Även de väldigt ambitiösa uppmuntras ta ett jobb och arbeta för andra. "Studera på universitetet så att du kan arbeta för ett stort, välkänt och prestigefullt företag" säger samhället till oss. Det var inte alltid så.

Innan storföretagens intressen helt dominerade varje aspekt av samhället genom massmedia och massmarknadsföring inriktades verksamheten mot småföretag och "affärer". Det mesta arbetet utfördes lokalt. Den mesta arbetskraften kom från familjen i små familjeföretag. Pubbar drevs av familjer. Produkter som ljus och möbler stöptes och byggdes i små butiker.

Ett företag drevs av ägaren och hans lärlingar - gesäller som hjälpte ägaren och samtidigt fick utbildning i yrket. Lärlingarna var de enda som kunde lära sig tillräckligt för att starta en egen butik senare i livet. De arbetade för någon under en tid, bara så att de kunde arbeta för sig själva senare.

Hela systemet byggde på företagande, individualism och kreativitet. Du lärde dig ett yrke, öppnade butik och arbetat sedan åt dig själv. Målet var ekonomisk säkerhet. Nu är idén om egenföretagande långsamt döende.

Framtiden

Hellre än att hoppas att äga ett företag eller ha en egen butik, planera de flesta vad som kallas en karriär. Slutmålet för en karriär är inte oberoende eller fullständig ekonomisk säkerhet, slutmålet för de flesta universitetsstudenter är att lär sig precis tillräckligt för att få ett jobb och sedan tillbringa 40 år arbetat för ett företag. Med lite tur kan man få en chefsposition. De flesta får det inte.

Detta innebär att vi har en ekonomi som bygger på förhärligad lärlingsutbildning - bara det att lärlingar aldrig tänker lämna och starta sin egen butik.

Konsekvenserna av detta synsätt är utbredd: depression, känsla av bortkastad potential, dålig arbetsmoral, sjunkande löner och storbolagens övertagande av nästan alla affärsnischer.

Men nu är saker på väg att ändras. Som Bill Gates sade:

"Det här är en fantastisk tid att vara på väg in i näringslivet, eftersom företagen kommer att förändras mer under de kommande 10 åren än dem har under de senaste 50."

Nu när vi har kommit in i internetsamhället har verksamheten förändrats för alltid. Man behöver inte ens anställda för att bygga ett framgångsrik företag eller skaffa en hög inkomst. Detta förstärker ytterligare tragedin med karriärtänkandet. Tankesättet är destruktiv genom att man begränsar livsstilen, begränsar inkomsten, slösar med tid och undergräver den ekonomiska säkerheten för arbetstagaren.

 

4 anledningar till att aldrig skaffa ett vanligt jobb

Bortsett från att bara vara en situation av träldom, så slösar du bort din tid med ett traditionellt jobb. Du slösar pengar och är otroligt osäker eftersom om gör du ett stort misstag och/eller chefen blir förbannad på dig så kan du stå utan jobb nästkommande dag. Nedan finns fyra grundläggande skäl till att traditionella jobbet inte är något för dig. Efter lite tänkande med personliga erfarenheter, är jag säker på att du kan dubbla eller tredubbla listan.

 • Inte tillräcklig lön.
  Ett typiskt jobb betalar per timme. Om du arbetar 10 timmar du får betalt för att tio timmar. Punkt. Nästa år om du slutar så stoppar pengarna att komma in på kontot. Det finns ett gammalt talesätt som ringar helt riktigt. "De fattiga arbetar för sina pengar, De rika låter pengarna arbeta för dem". Den bästa metoden för att tjäna pengar är genom att bygga ett system som fortsätter att betala efter att den byggts. Det är inte ett typiskt arbete.

 

 • Inte tillräckligt med kreativitet.
  Den mänskliga hjärnan är ett kreativt sinne. De flesta djur lever bara med en mycket grundläggande rutin. Hitta mat. Äta. Sova. Det mänskliga sinnet har en inbyggd uppfinnare med rationalitet, kreativitet och en strävan efter prestationer. Du är inte här för att bara gå igenom hela proceduren för att arbeta för någon annans vinning. Du är här för att skapa din egen vinning.

 

 • Slöseri med tid.
  De flesta arbeten kan känns som fullständigt slöseri med tid. Möten, meningslösa timmar och tidskrävande uppgifter. I mitt första kontorsjobb revolutionerat jag sättet kontoret fungerade och förkortade min arbetstid med hälften. Jag nästan fick sparken för att inte ha något att göra. Tonvikten i de flesta arbetsplatser är inte på produktivitet - det är att hela tiden vara sysselsatt. Det finns en skillnad. Om du arbetar för dig själv kan du fokusera på produktivitet snarare än meningslös sysselsatthet.

 

 • Risken att bli uppsagd.
  Även hur säker du tror dig själv vara på din nuvarande arbetsplats så finns det alltid en risk för att bli uppsagd. Kanske råkar du säga fel sak till chefen, göra ett stort och kostsamt misstag eller så kanske det helt enkelt blir nedskärningar. Att arbeta för någon annans företag lägger hela din försörjning i deras hand. Om du arbetar för dig själv riskerar du aldrig att få sparken.

Dessa frågor är egentligen bara startpunkten. Nästan varje anställd har en samling av skräckhistorier.

Den typiska inställningen att bara hitta ett jobb för att få en inkomst är inte den rätta. Det kostar tid, pengar, kreativitet och ger lite i säkerheten. Denna artikel handlar specifikt om de dåliga aspekterna av det typiska arbetet - inte om alternativen. Men oroa dig inte, det finns bokstavligen dussintals alternativ till ett typiska jobb som du kan starta under nästa år. De kräver arbetet, att tänka utanför lådan och kreativitet. Men belöningen blir också i sin vikt av guld. Läs mer om passiva inkomster.

Spara pengar kategorier