Inköp

På stora inköp så går det naturligtvis också att spara stora pengar. Det går även att sänka framtida utgifter om man planerar sina inköp frammåt i tiden. Energimärkta vitvaror är ett tydligt exempel på det.

 

Julshopping

Med tanke på hur ekonomin varit det senaste året så är det förståeligt om semesterbudgeten är stram i år. I själva verket så planerar 65% av svenskarna att skära ned på utgifterna denna säsong, särskilt på presenter och resor. Men innan du ens funderar på att skära ned på presenterna tycker jag att du ska spana in 10 misstag folk gör under julen


Kylskåp och frys

Om du har en väldigt gammal frys eller ett kylskåp som har några år på nacken så kan det vara på tiden att byta upp sig.
Frysen brukar nämligen vara en stor elbov. Så det gäller att frosta av den med jämna mellanrum.
Väljer du att uppgraderna så frostar dagens nya frysar av sig själva automatiskt när det behövs. Så med dagens elpriser kan du spara ungefär 1800 kronor per år genom att köpa en nya frys och ett nytt kylskåp. Så dem betalar sig ganska fort.

 

Energimärkta vitvaror

Alla vitvaror som säljs är numer energimärkta från A till G. Där A är den energisnålaste varan.
Så kom ihåg att alltid välja den vitvaran som är energisnålast. Den kommer inte att vara den billigaste i inköp, men det kommer garanterat löna sig i längden. Då totalkostnaden kommer att bli lägre på sikt.

 

Billigt renoveringsmaterial

Har det blivit dags att renovera hemma? Då kan du kanske slå två flugor i en smäll och ta en kort semester i Polen, samtidigt som du handlar allt ditt byggmaterial där. Kakel, klinker, tapeter och trävaror är mycket billigare att handla i Polen. Visst går det att fynda i Sverige ocksåå, men då misssar du ju semestern och alla taxfree varorna. Viktigast är dock att varorna håller hög kvalitet. Så var noga när du fyndar. Det går att spara allt från några tusenlappar till flera hundra tusen, allt beroende på hur stor renovering du planerar.

Köp dina böcker på nätet

Om du köper många böcker så är det nog dags att skippa den lokala bokhandeln. Du kan nämligen få dina böcker mellan 30-50% billigare på internet. Dessutom är utbudet mycket större på internet och du kan nästan köpa vilken bok som helst och ha den hemma på posten 2 dagar senare.
Adlibris är en av de större aktörerna på den svenska marknaden.

 

Kläder - inköp på semestern

Köp nya kläder när säsongen är slut, och spara dem till nästa år. Köp t.ex sommarkläder när de reas/slumpas bort i slutet av augusti/september eller vinterkläder på våren.

Spara pengar kategorier