Budget - Grunderna i budgetering

 

För de flesta människorna väcker ordet "budget" tankar om att snåla och att räkna varenda öre. Detta kunde inte vara längre från sanningen. En budget är en hörnsten i varje solid finansiell grund, oavsett din situation, och det är inte alls svårt att upprätthålla en budget.

Vad är en budget?

En budget är inget annat än en lista över dina inkomster och utgifter.
Kan ni föreställa er ett företag bli framgångsrikt om det inte kunde hålla reda på sina intäkter och utgifter? Samma sak gäller när det handlar om din personliga ekonomi.

 

Om du inte vet hur mycket pengar du har i inkomster och var dem tar vägen, kommer din väg till ekonomisk framgång att vara lång och svår.

Den största rädslan de flesta människor har när dem ska skapa en budget är att de plötsligt kommer att behöva skära ner på allt det roliga - saker som en plötslig fika på stan eller middag ute, filmkväll, eller oplanerad weekend i London. Du kanske upptäcker att du behöver skära vissa utgifter efter att du satt ihop en budget. Men utan att sitta ner och skapa en är det omöjligt att veta vilka kostnader som behöver minskas, om de ens finns några.

Beräkna inkomsten

Det första steget i att skapa en budget är att avgöra hur stor inkomst du har. Detta är ganska enkelt och normalt sätt kräver det bara att du tar en titt på din senaste lönespecifikation. Om du är gift ska du ange din makes / makas inkomster också. Utöver din ordinarie lön så ska du också räkna med andra inkomstkällor som du kan ha, såsom aktieutdelningar, räntor, MLM, eget företag och så vidare.

Beräkna utgifterna

Nu när du vet hur mycket inkomst du du har är det dags att ta en titt på dina månatliga utgifter. Börja med de regelbundna och fasta betalningar du har. Det kan vara huslån eller hyra, betalningar på billån, försäkringar, skulder och skatter. För de flesta människor kommer dessa beloppen att vara relativt fasta, vilket betyder att du inte behöver ändra det belopp som skall betalas in varje månad.

När du har angett dina fasta månatliga kostnader är det dags att gräva djupare för att ta reda på var resten av pengarna tar vägen. Skriv ut ditt senaste kontoutdrag för att hjälpa dig med det här steget. Antecka hur mycket du spenderar på saker som hushåll, matvaror, underhållning, alkohol, tobak och så vidare. Ett enkelt sätt att göra en sådan kalkyl är att använda sig av Excel.

Slutligen

Du bör nu ha all den information som behövs för att hjälpa dig att skapa din budget. Så sätt igång och addera dina månatliga inkomster och alla dina månatliga utgifter. Subtrahera dina utgifter från din inkomst och du har antingen ett positivt eller negativt tal. Om du har ett positivt tal, grattis, du gör av med mindre än du tjänar. Oroa dig inte om du har ett negativt tal. Hela anledning till att skapa en budget är att identifiera brister och ta reda på hur de skall lösas.

Nu när du visuellt kan se hur mycket du gör av med varje månad, kan du justera dina utgifter och göra besparingar på vissa områden för att förbättra situationen. Ofta kommer du att inse att genom att bara göra några små justeringar med dina utgiftsvanor så kan du förbättra din ekonomiska situation avsevärt. Kanske innebär detta att skära ned på en av dina tidningsprenumerationer, äta ute en gång mindre per månad, eller bara att läsa en bok istället för att hyra en film. Bara genom att spara några kronor här och några kronor där kan det ibland vara tillräckligt för att inte bara se till att du spenderar mindre än du tjänar, utan också för att kunna lägga undan stora belopp till sparkontot. Som du senare kan använda till en resa som du går och drömmer om eller till ditt pensionssparande.

Spara pengar kategorier