El och värme

Elpriserna skjuter snabbt i höjden och det svider i plånboken. Därför har vi samlat ihop väldigt många enkla, en del omständiga och några få svåra tips och knep för att du ska kunna spara in lite slantar från elräkningen. Med hjälp av några få knep kommer du nämligen kunna spara flera tusenlappar om året.

Undvik standby-läge

En apparat som står i standby-läge kan dra upp till 50% av strömmen jämfört när den är påslagen. Bara det att stänga av teven genom att dra ut kontakten, istället för att klicka av den via fjärrkontrollen, gör så att du sparar upp till 100 kronor per år. Dessutom så sänker du även brandrisken och blir mer miljövänlig.
Uppskattningsvis så kostar apparater som står i standby-läge ett normalstort hushåll mellan 400 och 600 kronor per år.

Täta fönster och dörrar

fönsterGenom att täta både fönster och dörrar så minskar du värmeutsläppet och således även strömförbrukningen.
Det du ska göra är att använda en tätningslist mellan båge och karm så att den varma och fuktiga luften inomhus inte kommer i kontakt med den yttre kalla glasrutan.
Om inomhusluften får möjlighet att komma i kontakt med en kall glasruta så kommer den att kylas ner. När luften kyls så kondenseras vattnet på glasrutan, så om du har otur så kan det leda till röta i båge och karm. Kom ihåg att inte låta priset avgöra vilken list det blir som du väljer att köpa. Det du ska fråga efter är vilken list som har bäst tätningsförmåga.
Men det kan också vara så enkelt som att dra för gardinerna eller persiennerna på nätterna så hjälper du att hålla värmen inne.
En normalstor vill kan spara upp till 1200 kronor per år genom att täta fönster och dörrar.

 

Sänk värmen

Om du vrider ner värmen med 1 grad så minskar du strömförbrukningen med ungefär 5%.
Bor du i en normalstor villa så kan du minska din elräkning med 1500 kronor per år genom att sänka värmen inomhus från 22 grander till 20 grader.
När du ska resa bort kan du dessutom sänka temperaturen till 15 grader.

 

Isolera vinden

Nästan 15% av ett hus värmekostnader försvinner genom taket.
Så om du skulle isolera med upp till 50 centimer så kan du spara både pengar och miljön.
Det här gäller speciellt om du har en oinredd vind i ett gammalt hus, där återbetalningstiden är som snabbast.
Då brukar man räkna med fem till tio års återbetalningstid.

Byt glödlampor

glödlampaBelysningen står ofta för så mycket som 25% av energiförbrukningen. Så genom att byta ut de tio mest använda glödlamporna i hushållet så kan du spara ca. 500 kilowattimmar per år. Med dagens elpris så blir det ungefär 750 kronor om året.
Inköpspriset brukar i de flesta fallen styra viljen typ av glödlampa man köper och en lågenergilampa kostar lite mer än en vanlig glödlampa, men den drar också mycket mindre ström och håller mycket längre.
Vanliga glödlampor på 60 watt som används fem timmar per dygn kostar 110 kronor per år. En lågenergilampa på 11 watt kostar i jämförelse bara 19 kronor per år.

 

Kastruller

Använd bara kastruller som är planslipade. Om en kastrull har ojämn botten så kan den nämligen dra upp till dubbelt så mycket energi. Glöm inte heller att ta till vara på plattans eftervärme. Att använda en kastrull med lock istället för en utan, minskar energiåtgången till en tredjedel.
Sedan är det viktigt att du använder plattor som inte är större än kastrullen själv. Då kommer det gå åt massor av extra energi till ingen nytta.
Om du dricker mycket te så är ett tips att använda vattenkokare, den är långt mer energieffektiv än spisen. En vattenkokare kokar upp 0,5 liter vatten på bara 2 minuter, jämför med en kastrull som behöver drygt 4 minuter för att få vattnet att börja koka.

 

Kylskåp och frys

Det är viktigt att hålla rätt temperatur i kylskåpet och frysen. Delvis för att hålla matvarorna fräscha men även för att inte slösa på el i onödan.
Det du ska göra för att hela tiden ha koll på temperaturen är att köpa en kylskåps- och frystermometer. I kylen ska det vara 4 - 6 grader varmt och i frysen ska det vara -18 grader.
För varje grad under -18 så kommer det att kosta dig 45 kronor extra per år.
Inte speciellt mycket pengar, men det är inte heller speciellt mycket jobb som krävs för att spara in dem pengarna.
Kom ihåg - Många bäckar små..

När du ska vädra

Tänka på att inte ha öppet allt för länge när du ska vädra. Det är bättre att vädra många gånger med korsdrag i 5-10 minuter, än att vädra en gång och ha öppet länge.
Om du vädrar en längre tid så hinner väggar och inredning kylas ned, och energiförbruket kommer öka när elementena måste jobba för att få upp värmen igen.

 

När du ska tvätta

Fyll alltid tvättmaskinen till max. Du kan också sänka temperaturen, för det mesta räcker det nämligen med att tvätta kläderna i 40 grader.

 

Golvvärme

På vinterna när det är kallt så kan det verkligen vara skönt med golvvärme i badrummet. Men smakar det så kostar det.
Att värma upp golvet i en 10 kvadratmeter stort badrum kostar 3000 kronor om året.

 

Luftvärmepump

För de familjer som bor i villor är uppvärmningen av huset oftast den största kostnaden.
Speciellt för dem som har direktel kan det bli väldigt dyrt när elpriserna stiger.
Så genom att installera en luftvärmepump för ca. 20 - 25 000 kronor kan man spara in 9000 kronor om året.
Då har luftvärmepumpen betalat sig själv inom bara 3 år.

 

Diskmaskin

Kör inte diskmaskinen förrän den är helt fylld och koppla torkfunktionen om det går.
Du kan också ansluta diskmaskinen till kallvattnet och låta diskmaskinen värma upp vattnet själv istället.

Möbler

Du bör inte ställa möbler eller andra stora föremål för nära elementet. Värmen får då svårt att nå ut till resten av rummet.
En vanlig miss många gör är att dem ställer en stor soffa framför elementet.

 

Handdukstorken

Om du har en elektrisk handdukstork i badrummet, glöm då inte att stänga av den när handdukarna är torra. Om den står på året runt kan den dra så mycket som 600 kWh per år.

 

Jämför olika elbolag

Det absolut bästa sättet att sänka sina elkostnader är att byta till ett nytt elbolag som har lägre priser.
Nu tänker nog de flesta att det verkar omständigt att hålla på och leta efter vilket avtal som passar bäst och sedan allt arbete som det medför att byta till ett nytt bolag.
Men det finns faktist en sida som gör allt väldigt enkelt för dig.
Hos Elskling.se kan du jämföra 131 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder 1469 olika elavtal.
Det hela är väldigt enkelt och du kan välja dina egna preferenser att gå efter, som miljö, pris eller kundnöjdhet.
Dem hjälper dig även att byta själva elavtalet när du hittat ett som du tycker passar dig bättre än ditt nuvarande.