Därför är det viktigt att ha en buffert

 


I livet kan du förvänta dig det oväntade, och det är därför du behöver en buffert. Det bästa du kan göra är att förbereda dig för nödsituationer som kräver tillgång till extra pengar och att ha en krisfond är den ideala lösningen.

Finansiella kriser kan komma i form av arbetslöshet, betydande kostnader för läkarvård, hem- eller bilreparationer eller något som du aldrig drömt om. Det sista du vill är att tvingas förlita dig på kreditkort eller ett lån som helt enkelt skulle kunna förvärra problemet.

Hur stor ska din buffert vara?

De flesta experter är överens om att man bör ha mellan tre och sex månadslöner i en buffert. Beroende på din specifika situation och om du har barn, huslån eller billån och vilka andra andra typer av fasta kostnader du har kommer att avgöra vilket belopp som är bäst för dig.

Anledningen till att du vill ha tre till sex månadslöner är att den vanligaste orsaken till behovet av en buffert beror på en plötslig förlust av inkomst. Om du eller din man/fru förlorar ett jobb har ni fortfarande räkningar att betala och det kan ta några månader att hitta lämpliga nya arbetstillfällen. Det är bäst att planera för ett värsta-scenario så att de mindre akuta såsom en trasig varmvattenberedare som behöver lagas lätt kan ordnas utan att det känns i den dagliga ekonomin.

 

Börja sakta

Om du för närvarande inte har en buffert eller har svårt att spara pengar är det viktigaste att starta smått. Du måste inse att spara ihop en månadslön kommer att ta lite tid, än mindre tre till sex månadslöner. Om du sätter kortsiktiga mål som är små och hanterbara kommer du att ha en bättre chans att nå dem.

Det bästa sättet att komma igång skulle förmodligen vara genom din bank. Öppna ett nytt sparkonto om du för närvarande inte har en och börja spara på detta först. Nästa steg är att ta för vana att göra regelbundna insättningar på kontot. Vare sig det är per vecka, varannan vecka eller månad, skapa en plan och håll dig till den. När du sparar automatisk behöver du inte ens tänka på det.

Om du känner att det är svårt att börja spara, börja helt enkelt med ett litet belopp. Kanske du börjar med 250 kronor i månaden i början. Även om detta inte kommer att göra så du får hela din buffert klar om några månader så är det viktiga att börja planera sparandet och göra det till en vana. Efter någon månad kommer du inte ens märka att 250 kronor saknas så då kan du höja sparandet till 350 kronor i månaden. Du kommer att börja vänja dig att ha 350 kronor mindre och kan öka sparandet igen.

Placering av bufferten

Du bör börja med ett sparkonto eftersom det är enkel att använda och inte kosta något. Bekvämlighetsfaktorn är vad som är viktigt för att kommer igång. När ditt konto börjar växa kommer du att vilja hitta ett konto som kan ge dig en bra ränta, så att dina pengar börjar arbeta för dig. De bästa alternativen i börjar brukar vara att starta ett kapitalkonto, men det finns många bra alternativ som fasträntekonto eller penningsmarknadsfonder.

Det är viktigt att hålla denna nödfond ganska likvid, så att du kan komma åt pengarna snabbt i händelse av en nödsituation. Du vill inte heller ha dessa pengar bundna i aktier eller aktiefonder, eftersom volatiliteten i marknaden kan göra att du förlorar pengar på kort sikt.

Spara pengar kategorier