Budget - Allt du behöver veta

 

Budgetering är grunden i varje framgångsrik finansiell plan. Det spelar ingen roll om du lever månad till månad eller tjäna sexsiffriga belopp varje år, du måste veta vart dina pengar går om du vill få ett grepp om din ekonomi. Till skillnad från vad många tror, handlar inte budgetering om att begränsa vad du spenderar pengarna på och ta bort allt det roliga i ditt liv. Det handlar egentligen om att förstå hur mycket pengar du har, var dem tar vägen, och planera hur man på bästa sätt fördelar dem. Här hittar du allt du behöver veta för att skapa och upprätthålla en budget.

 

1. Grunderna i budgetering

Vet du vad som gör en budget så viktigt? På ytan kan det verka som långtråkig ekonomisk kontroll. Särskilt om du känner att din ekonomi är redan i gott skick. Men du kommer bli förvånad över hur värdefull en budget kan vara. En bra budget kan hjälpa dig att hålla utgifterna på rätt spår och även avslöja många dolda och helt onödiga utgifter som kan kosta dig ganska stora summor på lång sikt.

 

2. Hur man skapar en budget

Det svåraste med att skapa en budget är att verkligen sätta sig ner och börja skapa en. Det är som att sitta och stirra på ett tomt papper när du absolut måste skriva något och det första stegen känns som ett omöjligt hinder.
Men oroa dig inte - vi ska förklara hur man skapar en budget med några få enkla steg. Du kommer att kunna sätta dig ner och skapa en grundläggande budget på bara några minuter.

 

3. Tre egenskapar för en framgångsrik budget

När du nu tagit dig tid att skapa en budget, så är det dags att se till att du följer den. Budgetering kan vara som att gå på en diet, du börjar med goda intentioner, men efter några veckor eller månader börjar du glida bort från din plan. Låt inte detta hända dig. Här är några grundläggande egenskaper som garanterar framgång med budgeten.

 

4. Hur överskridanden kan krossa din budget

Det största skälet till att skapa en budget är att hjälpa dig själv att hålla ekonomin under kontroll genom att hålla reda på hur mycket pengar du spenderar och på vad. När du börjar överskrida din budget är det på grund av att du spendera för mycket pengar någonstans. Men om du har en budget som visar exakt hur mycket du ska spendera, varför är det då så lätt att spendera mer än man borde? Det finns flera orsaker till att vi slösar pengar, så när du förstår vad som orsakar överskridandena, kan du sätta stopp för dem och hålla din budget på rätt spår.

 

5. Försök använda mer kontanter för att hålla konsumtionen under kontroll

Att dra ett VISA kort är otroligt lätt. Med kredit-och betalkort, kan vi vara in och ut ur affären med ett nytt inköp på bara några få sekunder. Tyvärr kommer den här bekvämlighet med en kostnad. Genom att bara använda plastkort kan vi börja förlora kontrollen över hur mycket pengar som faktiskt spenderas. Visst, tjugo kronor här, 60 kronor där, det verkar inte så mycket vid inköpstillfället, men om du adderar summorna för hela månaden så kan de många småsummorna ha en otroligt stor inverkan på din budget. Ett knep för att hålla dina dagliga utgifterna under kontroll är att använda kontanter istället för dina kredit-eller betalkort. Det kanske inte är lika snabbt, men det hjälper dig att visualisera hur mycket pengar du faktiskt spenderar.

Spara pengar kategorier