Bredband

 

Välj rätt bredbandsabonnemang

BredbandDet kanske är dags att se över bredbandsabonnemanget också. Tekniken utvecklas ständigt och priserna sjunker med jämna mellanrum. Så vad kostar ett abonnemang i dagsläget frågar du.
Tänk först på att det inte bara är månadsavgiften du ska räkna med när du jämför olika operatörer. Inte sällan så brukar det tillkomma startkostand, modemkostnad och eventuella överlåtelseavgifter. Många operatörer brukar ofta locka med gratisprodukter och erbjudanden som till exempel gratis e-postkonto, hemsidor och trådlösa modem. Men det kan vara en bra idé att fundera över om du verkligen behöver de här produkterna. Kommer du att skapa en ny e-post eller göra en hemsida?

Vilken hastighet behöver du?

När vi kollat igenom det och funderat klart så är det dags att fråga dig själv hur du använder internet och vilken hastighet som du kan tänkas behöva.
Om du för exempel laddar ner mycket musik, filmer eller spelar spel på internet så är det bättre att välja en högre hastighet, förslagsvis upp till 24 mbit/s.
Är det däremot så att du använder internet för att betala räkningar, skicka mail eller chatta så klarar du dig lika bra med en lägre hastighet.

Upp till 2 mbit/s
För dig som mest använder internet till att maila, betala räkningar, surfa och chatta.
Upp till 8 mbit/s
För dig som spelar mycket datorspel på internet, laddar ner musik och andra större dokument.
Upp till 24 mbit/s
Främst för de som spelar mycket på internet, laddar ner många filmer eller de som ser på teve via internet.

För dig som bara använder internet till att betala räkningarna och kolla aftonbladet räcker det med 0,5 mbit/s. Det behöver du inte betala mer än 99 kronor per månad för hos ComHem.
Men skulle du istället ha 24 mbit/s hos ComHem så skulle du betala 339 kronor varje månad.
Då skulle du med andra ord betala 240 kronor varje månad för bredband som du inte behöver. 2880 kronor varje år som du skulle kunna lägga på något du älskar att göra istället.

 

Mobilt bredband

Mobilt bredbandDet blir ständigt mer populärt att använda sig av mobilt bredband.
Den största fördelen med det är att du får en obegränsad tillgång till internet och kan koppla upp dig oavsett var du befinner dig. 3,6 mbit/s mobilt bredband har ungefär samma månadskostnad som det billigaste fasta 2mbit/s abonnemanget. Om du tar emot många mail, sitter på msn ofta eller helt enkelt bara vill hålla dig uppdaterad så passar mobilt bredband alldeles utmärkt för dina ändemål. Däremot så är det alldeles för långsamt för spel, musik och tv-tittande.

Kundtjänst och säkerhet

Känner du att du kan få behov av att tala med kundtjänsten några gånger i framtiden? Då kan det vara värt att kolla upp hur hjälpsamma dem är. Vilka öppettider har dem och hur når du dem enklast. Mitt tips är att provringa till operatörens kundtjänst en gång innan du väljer din operatör, då kan du få en fingervisning av vilken servicenivå du kan vänta dig i framtiden om något skulle gå fel. Viktigt är också att kolla upp vilken säkerhet som leverantören erbjuder dig på det abonnemang som du valt. Erbjuder dem för exempel kryptering, brandvägg eller virusskydda.

Tips och råd:
Titta på alla avgifter, inte bara månadsavgiften. (Startavgift, modemkostnad och överlåtelseavgift)
Hur kommer du att använda internet. Vilken hastighet behöver du?
Är mobilt bredband någon alternativ?
Hur bra är kundsupporten och hur lätta är dem att nå? Den tekniska supporten?
Vilken säkerhet erbjuder leverantören dig för ditt abonnemang? (Kryptering, virusskydd och brandvägg)

 

Samma operatör till bredand och telefoni

Många operatörer ger rabatterade priser om du använder både deras telefonabonnemang och bredbandsabonnemang. Det kan vara smart att ta med i beräkningarna när du ska byta abonnemang. Jämför med bland annat glocalnet, bredbandsbolaget, comhem och telia.

 

Dela bredbandskostanden med grannen

Dagens bredband erbjuder väldigt höga hastigheter och det är inte många som lyckas använda dem fullt ut. De flesta av oss klarar oss helt enkelt med mycket mindre. Så varför inte ta och dela på bredbandet med grannen. Med dagens trådlösa teknik är det väldigt enkelt att koppla upp så att även grannen kan dela på internet. Dessutom så är det väldigt billig teknik man använder, så det blir inga dyra inköp.

Är det bara du och grannen som delar på bredbandet så blir din kostnad halverad. Men ifall du har två grannar till som är intresserade av att vara med och dela så blir kostnaden bara 25% för dig.
Sparpotentialen är hög.

Stämmer hastigheten med vad operatören lovade

Fiberoptik
I vissa fall så håller inte hastigheten på internet alls måttet om man ser på vad det står på kontraktet. Då är det viktigt att ta kontakt med bredbandsoperatören för att få priset sänkt eller hastigheten uppgraderad.
På bredbandskollen.se kan du mäta hastigheten av ditt bredband snabbt och enkelt.Trådlöst internet på caféer - wifi

Många caféer erbjuder gratis trådlöst internet, så varför inte passa på att surfa lite medan du endå är ute för att ta en kaffe. Om du inte använder internet hemma eller om du bara tycker att det är tråkigt att sitta hemma själv så är det här helt perfekt.
Om du är osäker på vilka caféer i din hemstad som erbjuder gratis trådlöst internet så kan du snabbt och enkelt kolla upp det på wifikartan.se och samtidigt få en recension över stället.

 

Surfa med mobilt bredband

Om du behöver kunna komma in på internet när som helst så är det mobilt bredband du söker efter. Det är oftast ofantligt höga priser på mobilt bredband, men nu har Tre lanserat ett kontantkort med obegränsat mobilt bredband. Det är helt perfekt för dig som alltid måste kunna nå internet, men inte behöver det så ofta att du känner att du vill teckna ett abonnemang.
Ett startpaket kostar 895 kronor inklusive modem och 99 kronor utan modem. Sedan får du köpa till en dags fri surfning för 29 kr, en vecka för 99 kr eller en månad för 299 kr. När kontantkortet är tomt får du automatiskt upp en webbsida där du kan fylla på. Det kan man göra enkelt med Visa eller MasterCard.
För mer information så kan du kolla in Tre.se

Spara pengar kategorier