Bostad

Om du bor i villa så finns det säkert otroligt mycket pengar för dig att spara. Det finns väldigt många små saker som man inte tänker på som kan göra en väldigt stor skillnad på ekonomin. Om du bor i lägenhet så finns kanske inte samma stora möjlighet att spara pengar som för dem boendes i villa, men läs vidare för det finns nått för alla.


Dela trädgårdsmaskinerna med grannarna

Om du har god kontakt med dina grannar så kan ni kanske gå ihop och köpa trädgårds- och underhållsmaskiner tillsammans. Det är ju mycket trevligare att dela på en åkgräsklippare än att konka omkring på var sin lilla.
Varför inte göra upp en deal att om grannen köper en högtryckstvätt och en motorsåg så köper du en snöslunga. Sedan så delar ni sen på maskinerna när ni behöver.

Gemensam sopstation

Bygg en gemensam sopcentral med dina grannar. Förutom att ni alla sparar pengar på det så blir det också mycket lättare att sopsortera. Då gör ni även en insats för miljön.

Sopstation

 

Byt till ett vattensnålt duschmunstycke

 

Mellan 15 och 20 procent av den totala energiförbrukningen i en villa i Sverige går åt till att värma upp vattnet. En familj på fyra personer som i snitt duschar fem minuter per person varje dag, förbrukar 87,6 kubikmeter per år.
Med ett vattensnålt duschmunstycke minskar förbrukningen till 58,4 kubikmeter per år. Vattenräkningen blir lägre och energiförbrukningen minskar. Totalt kan en familj med fyra personer sänka kostnaden för sin vattenförbrukning med 1300 kronor per år genom att byta munstycke på dusch och vattenkranar.

 

Duschkostnad för en familj med 4 personer..

... som duschar en gång per person varje dag duschar för ca 3900 kronor per år utan sparmunstycke.
... som duschar en gång per person varje dag duschar för ca 2600 kronor per år med sparmunstycke.
Det går alltså att spara cirka 1300 kronor per år i vatten- och energikostnader genom att byta till sparmunstycke!

 

Duscha och bada - vad är prisskillnaden

    • Ett normalstort badkar rymmer ganska precis 160 liter vatten. Att ta ett bad kostar då ungefär 7 kronor.
    • Genom ett vanligt duschmunstycke rinner det ungefär 12 liter vatten per minut. Så för en dusch som är 5 minuter lång blir det 60 liter vatten. Kostnaden för 60 liter vatten och uppvärmning blir cirka 2,70 kronor.
    • I ett sparmunstycke rinner det däremot bara 8 liter vatten per minut. Så för en dusch som är 5 minuter lång blir det bara 40 liter vatten. Kostnaden för 40 liter vatten och uppvärmning är blir bara 1,80 kronor.

     

Spara pengar kategorier