5 Principer för att bli skuldfri

Råd om hur du ska komma ur skuld finns överallt och det finns så många motsägningar och teorier överallt att man blir förstummad. Var ska man starta? Man vill bli skuldfri men de de motsägelsefulla råden får många att bli förlamade och tappa motivationen.

Det finns fem principer att följa för att komma ur skuld. Utan att man vidtar dessa åtgärder blir finansiell frihet mycket, mycket svårare.

 

1. Veta var du står.

Om du är vilse och vill hitta din väg så måste du först veta var du befinner dig. Detta steg är avgörande för varje resa, geografiska eller ekonomiska. När du reser innebär detta att se på din omgivning objektivt och upptäcka med hjälp av landmärken din position på en karta.

Hur anpassar man detta uttryck i finansiell planering? Först, innan du klurar ut en plan, måste veta verklighet i din situation. Vi har en tendens att lura oss själva på flera sätt om många saker och ekonomin är inte ett undantag. Vi tenderar att överdriva de goda aspekterna medan vi underskattar de dåliga eller överskatta de dåliga aspekterna medan vi underskattar bra.

När det tillämpas på den egna ekonomin och skulderna skapar det första påståendet en känsla av falsk trygghet. Det sistnämnda scenariot ger en ständig motvind, ekonomisk förlamning och överväldigande.

Hur kan detta undvikas? Hur undviker man både positiva och negativa undervärderingar och överdrifter? Svaret är både enkelt och svårt: var ärlig mot dig själv.

Att vara ärlig mot dig själv innebär att åta sig att utforska verkligheten i din ekonomiska situation. Det kan vara känslomässigt svårt men det är en processen som är nödvändig.

Detta innebär specificering av utgifterna och att klura ut hur skuldsatt du faktiskt är. Tydligt ange hur mycket pengar du får in, bland andra exempel.

När du väl vant sig vid den ofta tuffa uppgiften att möta obehagliga aspekter av din ekonomiska verklighet och vanor, kan du även urskilja mönster (som att gå och storshoppa när du fått extra pengar en månad för exempel).

Om du inte är ärlig mot dig själv om din egen ekonomi kommer du inte få veta var du står - vilket betyder att du kommer att stå på ett berg av höga skulder mycket längre än nödvändigt.

2. Veta vart du vill komma

I den resande analogin ovan är det inte tillräckligt för resenären att bara vara medveten om sitt läge i förhållande till kartan - lika viktigt är att lära känna sin destination, såvida han inte vill vara desorienterad och som en nomad.

Även om självkännedom är avgörande när det gäller din ekonomiska status, så räcker inte självkännedom för att få dig ut ur skuld. Det är också viktigt att ha tydliga mål, inte bara om vad du inte vill ha (skulden) men också vad du faktiskt vill ha.

Positiva mål (jag kommer att uppnå X) är mycket mer motiverande än negativa mål (Jag kommer att undvika / ta bort X). Det beror på positiva mål resultera i att uppnå något. Negativa mål kommer bara resultera i ett neutralt läge, som dock definitivt är bättre än ett negativ läge, är knappast en drivkraft för motivation.

Människor reagera på incitament och processen för att skapa ett incitament för dig själv sätter ögonen på priset för det hårda arbetet du utför. Dock är det också viktigt att vara ärlig mot sig själv och att inte sälja dig själv och dina förmågor kort, men också att undvika en negativ inställning.

3. Var realistisk - nedvärdera inte dig själv

Det är ett väl etablerat faktum att centralt planerade och diktatoriska ekonomier förstöra motivationen bland medborgarna. De flesta av oss människor accepterar dessa premisser dagligen i vår syn på världen, men vi fortsätter att behandla oss själva med absolut diktatoriska förtryck när vi tänkar på oss själva.

För dem som är i massiv skuld (och som har en benägenhet nedvärdera sig själv) är det frestande att stirra ner för berget och besluta att leva som en martyr, som att bara äta en lagad måltid om dagen och leva i kylan hela vintern och minska den totala livskvaliteten.

Trots att nedskärningar nästan alltid är nödvändiga för att bli skuldfri så är det inte nödvändigt att plåga sig själv till det yttersta för att bli av med skulderna.

När allt kommer omkring är ett av huvudsyftena med att befria sig själv från skuld att förbättra livskvaliteten. Men det betyder inte att du måste leva i total misär tills du blivit frigiven.

Dessutom är extrema mål i början nästan alltid omöjligt att uppnå under den korta tidsramen människor ger sig själva. Man måste vara realistisk.

Vad som betraktas som vansinne i den politiska sfären utövar vi mot oss själva nästan dagligen.

 

4. Acceptera hjälp - men förvänta dig ingen

När du bestämt dig för att komma ur skuld så kommer människor i ditt liv vilja hjälpa dig med de dem kan, antingen genom rådgivning eller genom praktisk natur. Men om du förväntar dig denna hjälp och menar att du har rätt till den så kommer dessa personer omedelbart känna av detta och bli motvilliga till att hjälpa dig.

90% av kommunikationen sker under ytan på ett sätt som inte är verbalt. Människorna i ditt liv kommer absolut att känna av om du förväntar dig att dem ska hjälpa dem och naturligtvis kommer de att känna som att dem används och manipuleras om du använder dem på ett sånt sätt. Om dina vänner erbjuder sig att hjälpa dig, då är det fantastiskt - acceptera det med måtta.

Om du förväntar dig dem ska hjälpa till skadar du bara förhållandet, eftersom ingen människa vill att användas som en verktyg.

Liksom i många av de svåra utmaningarna i livet kan vänner göra processen med att komma ur skuld roligare och mycket lättare än om vi kämpar ensamma. Det är emellertid också viktigt att komma ihåg att återgälda den hjälp vännerna ger dig. Kom ihåg uttrycket "jag kliar din rygg om du kliar min".

Eftersom ett av huvudsyftena med att komma ur skuld är att skapa glädje och lycka. Och vänskap är den huvudsakliga källan till glädje, är det helt enkelt inte värt att skada vänskapen för att få se blåa siffror istället för röda.

5. Var kreativ

"Men är inte kreativitet något som man antingen har eller inte har? Hur kan detta vara en av förutsättningarna för att komma ur skuld?" Frågar du dig kanske. Kan det vara sant att vissa människor helt enkelt har mer kreativa ådror i sina system än andra. Det finns en anledning att inte alla kan skriva böcker i likhet med de stora verken av August Strindberg eller Astrid Lindgren.

Dock är denna förutsättning inte meningen att antyda att du måste skriva ett mästerverk som Hemsöborna. Snarare handlar det om att helt enkelt hitta smarta lösningar för att inte bara skära kostnader i din budget, men också att öka flödet av inkomster.

Vilka är några av dessa kreativa lösningar?
Här är några exempel:

  • Gör det själv. Ta del av lyxvarorna som du gillar och finn ut "gör-det-själv"-lösningar till dessa saker, vars kostnader ackumuleras under tiden (dvs. kaffe drycker som köps in varje morgon, motsvarande över 200 kronor / mån.)
  • Frilansuppdrag. Upptäck sätt att komplettera din inkomst genom att tillhandahålla en tjänst som du är bra på, genom online frilansuppdrag. Har du några kunskaper i design för exempel? Hitta ett sätt att tjäna lite pengar genom att designa på nätet. Det finns många personer som är villiga att betala för att få hjälp av en bra designer. Dra nytta av dina resurser.
  • Städa vinden. Då och då kan du göra en inventering av några av de objekt som du har, men som kanske inte har använts på flera månader eller till och med år. Ofta kan dessa säljas till bra priser och eftersom du sällan använder dessa objekt kan det knappast sägas att det är en uppoffring att göra sig av med dem. Gammal skidutrustning som barnen växt ifrån är ett bra exempel. Detta ger extra pengar som kommer ta dig närmare ditt mål att bli av med skulderna.

 

Eftersom dessa lösningarna helt enkelt är generaliserade exempel utan samband med unika personligheter som kan upptäcka kreativa lösningar vad gäller att komma ur skuld. Så kan du tänka dig lösningar som du kan göra i ditt eget liv. Inga mästerverk krävs och nästan alla kan göra det. Även om det inte blir några jättesummor så är det många bäckar små.

Ett sätt att stimulera denna typ av kreativa impulser på praktiska frågor är att helt enkelt tänka "Om någon erbjöd mig en miljon kronor för att bli skuldfri, hur skulle jag göra det?" Då kommer du bli förvånad över den mängd kreativa idéer som kan komma ur en sådan hypotetisk brainstormning.

Som har nämts på många andra ställen på den här webbplatsen, skuld elimination och finansiell frihet är inte främst matematiska utan snarare känslomässiga ting. Genom att tänka kreativt kommer du fortare fram på vägen för att undanröja skulden snabbare än någonsin tidigare och det är denna typ av positiv förstärkning som kommer att kickstarta din ekonomiska frihet.

Betydelsen av allt det här

Dessa fem principer kan sammanfattas med ett ord: "val" Oavsett om du är skuldsatta eller är ekonomiskt fri är det i slutändan upp till dig, oavsett hur svår din situation må vara. Vare sig det är att göra valet att vara ärlig mot dig själv om din situation, valet om att ta emot hjälp eller att man väljer att tänka utanför boxen, så är det du som har kontrollen. Vad som ligger på andra sidan av den insikten av kontroll är både oerhört skrämmande och mycket spännande.

Slaveriet till skuld är en konsekvens av våra beteenden, vanor och valet att inte ändra dessa vanor.

Bakom spänningen är det faktum att ekonomisk frihet är en följd av valet att ändra dessa beteenden.

Din frihet, ekonomiskt eller på annat sätt, har du tjänat genom dina egna val.

Spara pengar kategorier