10 enkla tips för att snabbt bli skuldfri


För några kan anledningen till att dem har stora skulder vara uppsägning, skilsmässa eller konkurs. För de flesta är däremot skuld en följd av dålig pengahantering, spelberoende, överdrivet eller maniskt shoppande eller helt enkelt olika oförutsedda händelse. Vad än din anledning till skuld må vara så är det viktiga att ta sig ur den.

Här är en lista med tio tips för att bli skuldfri. Vissa är lättare att följa än andra, men alla har som syfte att lindra problemet:

1. Skapa en realistisk månadsbudget för dina utgifter. Lista alla månatliga utgifter och behov och se till att de omfattas av din månadsinkomst. Låt bara de pengar som är kvar efter räkningarna betalts användas något annat. Håll dig inom din budgets riktlinjer.

2. Betala av de kreditlånen med högsta ränta först. Börja med att betala av de lånet som har högst ränta, det tjänar du på mest i längden. Om kontot öppnades det senaste året och du har fler äldre konton kan du stänga den efter att lånet är avbetalt. Fortsätt tills du kommer till lånet med de mest förmånliga villkoren (dvs. låga räntor). Sedan kan du använda det här kontot som "förstaval."

3. Lär dig att använda kontanter istället för kreditkort. Ha ett primärt kreditkort som du endast använder den för nödsituationer eller större inköp, till exempel ett nytt kylskåp om den nuvarande slutar fungera. Sätt ditt kreditkort på ett säkert ställe som gör att det inte är tillgängligt för dagligt bruk. Dessutom bör du inte acceptera ökningar av kredit över en gräns av ett belopp som du enkelt kan betala tillbaka på tre månader.

4. Skär ner på onödiga utgifter. Detta inkluderar middag ute flera gånger i veckan, överandvändning av din mobiltelefon och andra sådana onödiga kostnader.

5. Utvärdera din boendesituation. Dina boendekostnader bör inte vara mer än 30 procent av hushållets inkomster, inklusive avbetalning, räntor och hemförsäkring. Du kan leta efter lägre försäkringspriser, lägga om huslånet eller helt enkelt byta boende.

6. Om du får din lön i kontanter så sätt in den direkt på bankkontot. Ha också en gräns för hur mycket du tillåter dig själv att ta ut varje vecka och månad.

7. Undvik att låna pengar för att bli skuldfri, särskilt konsolideringslån. Många människor tror att detta är ett sätt att hjälpa dem att bli skuldfria. Men konsolideringslån är helt enkelt ett sätt att kombinera skuld. Du kan riskera att förlora väldigt mycket eftersom du har bundit upp allt i ett lån. Om du måste låna, se om en vän eller familjemedlem kan låna dig pengar, eftersom räntorna då brukar bli väldigt låga eller obefintlig.

8. Kontakta din/dina fordringsägare och försök att få till avbetalningsplaner. Många lånegivare är villiga att arbeta upp en plan med dig på ett sätt som hjälper dem att få sina pengar utan att behöva ta till kronofogden.

9. Bli en smartare shoppare. Sök efter erbjudanden, fynd och besparingar. Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan spara om du tar dig tid att shoppa runt. Kolla prisjämförelsewebbplatser som pricerunner.se och kelkoo.se

10. Sök efter extra sätt att tjäna lite pengar. Från deltidsarbete till en loppmarknad, det finns många sätt att ta in några extra slantar. Tjäna extra pengar.

Om allt annat misslyckas, sök hjälp av en rådgivare som kan hjälpa dig att formulera en plan för att komma ur skuld. Se bara till att kolla in företaget i förväg. Många företag försöker utnyttja människor i skuld och tar ut höga avgifter.

Spara pengar kategorier