Bilar och andra fordon


Bilen är en stor utgift för de flesta, men kan också vara ett måste att ha för att kunna ta sig till och från jobbet för exempel. Det finns iallafall en hel del kronor att spara här. Många små knep som alla bidrar till en stor summa i slutändan.


5 sätt att spara bensin


Bensin är dyrt, så enkelt är det. Och eftersom det inte lär bli billigare inom den närmaste tiden är det lika bra att ta till några nya goda vanor för att sänka bensinkostnaderna. Läs mer..

Topp 5 största misstag när du köper en bil

För de flesta människor är en bil en nödvändighet. Vi är ofta beroende av våra bilar för ta oss till och från arbetet varje dag, köra barn till dagis/skola/fotbollsträning, och även för nöjes skull. Eftersom de är en så viktig aspekt av ditt liv så gäller det att veta vad man ska tänka på när man köper en bil. Så man får det maximala värdet ut av affären. Här är de 5 största misstagen folk gör när dem köper bil. Misstagen som du ska lära dig att unvika. Läs mer..

Tanka billigt

Prisskillnaden mellan den billigaste och den dyraste bensinstationen kan vara väldigt stor. Ibland upp till 2 kronor kr/l i skillnad.
Tanka bilen billigtSå teoretiskt sätt skulle du kunna spara 4.000 kronor per år och du är en 2.000 mils-trafikant, endast genom att alltid tanka där det är som billigast.
Men tyvärr så är det inte alltid så lönsamt. Den kan leda till att man börjar jaga bensinstationer som är lite väl långt borta, bara för att få billigare bensin. Då har helt plötsligt själv sträckan till och från bensinstationen blivit så lång att det inte längre är lönsamt.

Men med hjälp av en snabb kontroll innan man åker ut på en lite längre sträcka och med hjälp av lite planering så kan man spara mellan 600 - 1.800 kronor om året.
Bara tack vare att man planerar tankningarna lite i förväg.

En sida som kan hjälpa dig att hitta de billigast bensinpriserna där du bor är billigarebensin.com
Med hjälp av sina läsare uppdaterar dem ständigt sin lista över bensinpriserna i landets alla olika bensinstationer.

Pruta på priset

Om du ska köpa bil så kan det vara dags att lära sig pruta, om du inte redan kan det.
Ofta kan man pruta på nypriset på en ny bil och spara flera tusen kronor. Glöm inte heller att först jämföra vad deras konkurrenter säljer samma bil för.
Om det är en begagnad bil du ska köpa så kan du få ner priset ganska mycket, speciellt om annonsen har legat uppe en lång stund. Då kanske säljaren har börjat bli otålig och då kan du pruta ner bilen riktigt rejält.

Köp reservdelar billigt

När du ska köpa reservdelar och tillbehör till bilen så är det mycket billigare att handla hos biltillbehörsvaruhus som Mekonomen, Micro och Biltema, jämfört med om du hade handlat samma tillbehör hos en bilverkstad eller på en mack. Du kan räkna med att bilverkstäder och bensinmackar har upp till 50% högre pris. Du kan alltså spara flera tusen kronor per år beroende på hur mycket nya tillbehör du behöver köpa till bilen. När det kommer till att köpa bildäck kan du söka på internet för att hitta de billigaste däcken.

Spara bensinpengar

BensinpengarDen brittiska dagstidningen The Times publicerade nyligen en lista över de bästa sätten att spara bensin. Anpassade efter svenska förhållanden kommer här tio sätt att spara in på bränslekostnaderna och komma längre på varje liter dyrbar bensin:

1. Hitta den billigaste bensinen. På siter som jämför bensinpriser kan du själv rapportera in och ta del av andra användares tips över landets billigaste bensin. Bensinpris.se hävdar exempelvis att de listar priserna för cirka 4 000 stationer landet runt. En annan sida är billigarebensin.se

2.
Pumpa däcken. Dålig luft i däcken leder till mer motstånd för bilen och bilen drar mer bränsle. Passa på att fylla på luft på macken nästa gång du tankar bilen.

3.
Minska vikten. Om du minskar bilens vikt med 50 kg minskar bilens bränsleförbrukning med 2 procent. Så tänk efter en gång extra om du verkligen behöver ha den där golfbagen i bagageluckan året om.

4.
Strömlinjeforma bilen. Takräcken och cykelhängare skapar extra luftmotstånd och ökar förbrukningen. Om du inte behöver dem, ta av dem.

5.
Minska luftkonditioneringen. Den svenska sommaren gör tyvärr att din luftkonditionering är onödig stora delar av årstiden. AC:n kan öka bränsleförbrukningen så mycket som 10 procent. Så om du klarar dig med en nedvevad ruta finns pengar att spara.

6.
Håll hastigheten. Ju snabbare du kör, desto mer bränsle går det åt då motorn drar mer och luftmotståndet dessutom ökar. När hastigheten ökar från 90 km/h till 110 km/h ökar förbrukningen med 20 %. Dessutom blir inte tidsvinsten så stor, runt tio minuter per timme enligt organisationen Gröna bilister.

7.
Byt olja. Fräsch olja minskar slitaget på motorns rörliga delar, vilket kan hjälpa till att minska din bils bränsleförbrukning markant. Minst en gång om året bör du byta olja om du kör med bensin, var sjätte månad för diesel.

8.
Kör mjukt. Accelerationer och inbromsningar drar mest bensin. Så använd dig av motorbromsning, undvik kraftiga inbromsningar och försök att hålla varvtalen låga.

9.
Undvik ojämna underlag. Grus och lera kan öka din bils förbrukning med över 30 procent. Om det finns en asfalterat omväg kan det löna sig att ta den.

10.
Använd din bil mindre. Att inte använda bilen alls minskar förstås bilens förbrukning mest av allt. 100 procent närmare bestämt. Istället för att åka till affären, hämta barnen och åka och tanka: försök att kombinera allt i samma resa. Fundera även över om du verkligen behöver ta bilen.

Välj rätt bilförsäkring

KrockAtt bilförsäkring kostar allt för mycket i dagens läge är knappast någon nyhet.

Hade alla kört lika lugnt och säkert som medelålders kvinnor hade säkert kostnaden varit mycket lägre. De är nämlig den grupp av förare som råkar ut för minst antal olyckor, och således är de försäkringsbolagens favoriter. Till skillnad från unga män, som nyligen fått körkortet, som är inblandade i betydligt fler olyckor och som kostar försäkringsbolagen stora summor pengar varje år.
Men oavsett vilken grupp av förare du klassas som så kan du pressa ner priset på din bilförsäkring.

Det första du ska göra är att bestämma dig om du enbart ska ha trafikförsäkring eller om du ska bygga på med hel- eller halvförsäkring.

  • Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk och gäller bl.a bil, mc och moped. Du får ersättning om du, dina passagerare eller någon utomstående skulle skadas. Men den gäller också om du kör på och skadar någon annans egendom. Däremot så ger den ingen ersättning för skador på din egen bil eller egendom i bilen.

  • Halvförsäkring

Med halvförsäkring får du även trafik-, stöld-, glas-, brand-, maskin-, räddnings- och rättskyddsförsäkring. Om din bil fö.e skulle bli stulen och inte kommer till rätta inom trettio dagar så får du ersättning för den.

  • Helförsäkring

Om du väljer att helförsäkra bilen så får du, förutom halvförsäkring, också en vagnskadeförsäkring. Det innebär att försäkringsbolaget ersätter dig om du skulle råka ut för en trafikolycka, vid yttre olyckshänder och om du bil skulle bli utsatt för skadegörelse.

Grundrådet brukar vara att man bör ha en helförsäkring. Men om din bil har många år på nacken och börjar att sjunga på sista versen så kan det vara en bra idé att gå ner till halvförsäkring istället.

Tänk på att:
- Ange rätt körsträcka. Ju längre körsträcka, dessto högre premie.
- Om du har din bil i ett garage och/eller har larm så kan du få ner premien.
- Om du väljer att betala högre självrisk så kan du få ner premien.
- Läsa villkoren noga och se vilka delmoment som ingår. Det är inte säkert att du behöver viltskydd och du kan även fundera över om du behöver hyrbilstillägg.
- Det blir dyrare att betala försäkringen varje månad istället för en gång om året.
- Begära offert från minst tre av bolagen.
- Har du många försäkringar så lönar det sig oftast att samla alla i ett och samma försäkringsbolag.
- Det skadar inte att pruta. Kom ihåg att det är du som är kunden.
- Många förbund och föreningar brukar ha sina egna fördelaktiga avtal för försäkringar.


Spara pengar kategorier