Betalda undersökningar

 


Ett av de absolut enklaste sätten att tjäna pengar på internet, om man inte har en hemsida eller en blogg, är att vara med i konsument- och marknadsundersökningar.
Det kräver varken någon erfarenhet eller längre tid och du behöver inte något mer än en dator för att kunna komma igång.
Du väljer själv när du vill göra en undersökning och det tar som regel inte speciellt lång tid att genomföra en undersökning.

Om du är student, pensionär eller av någon annan anledning har lite tid till övers så är det här verkligen ett bra sätt att tjäna pengar på utan någon ansträngning eller risk.
Det kanske inte är världens mest spännande jobb att sitta och göra undersökningar, men å andra sidan är det förmodligen inte heller något som du tänkt att syssla med på heltid.
Dessutom är det både enkelt, snabbt och ger bra betalt, så du behöver inte sitta speciellt många timmar för att få en liten extrainkomst på några tusenlappar per månad.

Hur mycket kan jag tjäna?

Den här frågan skulle man kunna besvara med en tillbakafråga; Hur mycket tid är du villig att lägga ner?
Men för att ge dig en någorlunda uppfattning så kan vi säga att som regel så brukar ersättningen vara mellan 50 och 250 kronor per undersökning.
Naturligtvis tjäner du mindre än så om det bara är en 5 minuter lång undersökning det handlar om, men generellt sätt så brukar ersättningen ge en väldigt god timlön.
Det finns även vissa tester som betalar ut ersättning på över tvåtusen kronor och högre, men då kan det handla kontinuerlig uppföljning. Som att du fö.e att du gör en undersökning á 90 minuter en gång per vecka under fem veckors tid.

Nu kanske det låter väldigt konstigt att företagen skulle betala ut en massa pengar för att folk ska sitta och svara på deras frågor.
Men det är faktist väldigt rimligt när man förstår det.

*kuriosa* En norsk backpacker har blivit omtalad i bl.a aftonbladet och expressen för att han lyckats leva på enbart inkomster av betalda undersökningar under ca. 2½ år i Thailand.


Varför betalar företagen för det här?
Är det något slags pyramidspel?

Många tycker säkert att det låter konstigt att man skulle få så bra betalt genom att endast sitta hemma framför datorn och sitta och svara på frågor.
Sedan frågar det sig om det är en bluff eller ett pyramidspel som det handlar om.
Men det är faktist helt legitimt. Anledningen att det inte är lika utbrett med den här typen av betalda marknadsundersökningar i Sverige är helt enkelt att det inte finns tillräckligt många stora aktörer som är beredda att betala. Men det börjar bredda ut sig allt mer. Det har senaste tiden kommit upp fler och fler svenska aktörer på internet.

I USA är det här en del av en miljardindustri av konsument- och marknadsforskning.
För det är ju genom att veta vad konsumenten önskar och hur marknaden ser ut som företagen kan göra kalkylerade val och maximera sina vinster.
Att ha stor kunskap om sina kunder är ovärderligt för företagen. Så som dina unika synpunkter, vanor, åsikter, motiv, köpvanor och favoriter är intressant för tusentals företag runt om i värden. Alla personer har sina egna unika åsikter och värderingar, och det finns tusenstals internationella företag som är intresserade av att kartlägga och analysera det här. Det är anledningen till att företagen är villiga att betala för dina åsikter.

Det som vi talar om här är kapitalisering. Både du och företagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt.
Ett företag som vill analysera och förstå sig på marknaden måste belöna sina enkätsvarare på något sätt.
Det hade inte varit lätt för ett företag att få svar på sina undersökningar om de inte hade varit villiga att betala för tjänsten. För det är väl inte många som har någon lust att sitta och svara på en timmes lång undersökning utan att få något för besväret. Det här är något som företagen faktist förstår. 

Vad kan man bli frågad?

Frågorna kan vara allt ifrån vilken färg du brukar använda på strumporna till vilket märke du har på din bil/mobiltelefon.
Det kan vara att du ska rangordna de produkter du känner till i en femgradig skala från väldigt bra till väldigt dålig.
I det stora hela, väldigt enkla frågor där svarsalternativen i de flesta fallen brukar vara att bocka för eller rangordna.

Det är väldigt olika från företag till företag vad de är intresserade av att fråga i sina undersökningar. Men ofta finns frågor som handlar om dina intressen och dina fritidssysselsättningar.
Som vilken typ av idrott du sysslar med, vad du ser på för tv-program, hur ofta du och din fru/make går ut och äter på restaurang o.s.v

Våra egna erfarenheter

Jag har prövat betalda undersökningar under totalt 5 månader, både svenska och internationella.
Och jag måste faktiskt säga att det är över mina förväntningar. Jag har tyvärr inte kommit i närheten av de drömmsumorna som många av webbsidorna annonserar ut, men med tanke på korta tid jag har användt och den minimala ansträngningen som det krävts så tycker jag att jag fått väldigt bra betalt.
I genomsnitt har jag tjänat 4900 kronor per månad på 5 ½ timmes arbete per vecka.
Det anser iaf jag ger en väldigt bra extrainkomst, speciellt om man är student.
Det har gjort väldigt mycket nytta för min studentekonomi. För de som inte har möjligheten att ha något extraknäck vid sidan av studierna så är det här absolut ett tänkbart alternativ.
Då det kräver så förhållandevis liten tid och behöver inte inkräkta på studerandet.

Jag började med att skriva in mig på 3 gratis sidor som sa sig erbjuda hundratals med betalda undersökningar var.
Lästa all information jag kunde komma över för att vara säker på att det inte var någon scam.
Men eftersom det var gratis att bli medlemm så oroade jag mig inte över det, jag hade ju trots allt inte riskerat något.

Det finns många webbsidor som erbjuder gratis medlemsskap, vissa kommer att börja kräva pengar efter en månad och vissa kommer att vara både hjälpsamma och trevliga utan att kräva något tillbaka.
Men tyvärr så är utbudet och betalningarna på de som är gratis i de flesta fallen ganska dåligt.
Men det jag lärt mig är att det bästa är välja någon av de större sidorna (listade längre ned) som för en engångsavgift ger dig tillgång till en stor lista med undersökningar som uppdateras kontinuerligt.
Då blir den avgiften också som en investering istället för en löpande kostnad varje månad.

Under den tiden som jag hittills arbetat med det här så har jag hunnit med att testa väldigt många olika sidor, både gratissidor och sidor med engångsavgifter/månadsavgifter.
Många bra sidor men ännu fler dåliga sidor och till och med några sidor som varit kompletta bluffar.
Här kan du hitta en komplett lista (med länkar) på alla de sidor som jag har haft bra erfarenhet av.
De sidorna är garanterat säkra och pålitliga, det kan jag intyga. 

 

Hur sker betalningen?

De flesta företagen betalar med banköverföring, så du får pengarna direkt in på ditt personkonto.
Men du har oftast flera olika alternativ att välja mellan om banköverföring av någon anledning inte skulle passa dig.
Du kan för exempel välja att få betalt via paypal (internetbank), NETeller (internetbank) eller genom en check.

De företagen som erbjuder lön i form av lotter eller presentkort ska du hålla dig borta från.
Det kan vara ett tecken på att de är oseriösa, dessutom så är det ju i första hand pengar vi är ute efter att tjäna. Inte tio trisslotter med "chansen" att vinna pengar.
Så håll dig till företagen som erbjuder betalningar med pengar.

Spara pengar kategorier