Topp 5 största misstag när man köper en bil

 

För de flesta människor är bilen en nödvändighet. Vi är ofta beroende av våra bilar för ta oss till och från arbetet varje dag, köra barn till dagis/skola/fotbollsträning och även för nöjes skull. Eftersom det är en så viktig aspekt av ditt liv vill du ha en bil som är pålitlig, bekväm och som ser bra ut. Det finns väldigt, väldigt många olika bilmärken och modeller att välja emellan så att hitta rätt kombination av önskemål och behov med en billig prislapp kan vara en utmaning.

Här är de 5 största misstagen du bör undvika när du köper din nästa bil:

  • Tänka i termer av månatliga betalningar.
    Det är inte många som går in i en bilbutik och skriver en check eller betalar kontant, och säljarna vet detta. Det är anledningen till att förhandlingarna nästan alltid handlar om hur mycket du har råd att betala för bilen varje månad. Detta är det enklaste sättet att spendera för mycket på din nästa bil. Vid förhandlingar om ett pris kan försäljaren göra ett antal saker som gör att nästan alla har råd att köpa en ny bil. De kan göra detta genom att justera räntan, erbjuda dig en längre avbetalningstid på lånet m.m.

Det kanske inte verkar som en stor grej men även ett par extra procentenheter eller ett extra år på lånet kan göra att det totala priset på bilen höjs med flera tiotusentals kronor.

 

  • Köpa ny eller begagnad?
    Kom ihåg att en bil inte är en investering. Bilen sjunker i värde snabbt, så om du köper en ny bil kan du räkna med att den kontinuerligt minskar i värde. I själva verket minskar värdet på en ny bil normalt med 25% -40% under de första två åren. Det bästa du kan göra är att låta någon annan ta den inledande smällen på 40% värdeminskning och köpa ett fordon som är ett eller två år gammalt. För flera år sedan fanns det en bra anledning att köpa nya bilar och det var för garantin. Idag har de flesta fordon längre garantier som fortfarande kan vara i kraft även om du köper en bil som är några år gamal. Dessutom kan du ofta välja att köpa en förlängd garanti som oftast är mycket billigare än det värdet som bilen förlorar det första året eller två.

  • Välja fel fordon.
    Är du ensamstående och behöver ett fordon bara för att få dig till och från jobbet varje dag? Då behöver du antagligen inte den där 350´ kronors SUVen som har plats för åtta och kan bogsera 4 ton, utan en bil som motsvarar just dina behov. Visst, det finns många bilar där ute som kommer att få folk att vända på huvudena, men kom ihåg att detta kommer till ett högre pris.


  • Att ta i beaktning andra kostnader.
    Den inköpspriset för ett fordon är viktig, men vad som ofta förbises är alla dolda långsiktiga underhålls-och försäkringskostnader som följer med ett gammalt fordon. Tänk också på att bilens försäkringspremie vanligen ökar med värdet av ett fordon, så att köpa en dyrare fordon kommer att öka din årliga försäkringskostnad. Detta kan uppgå till tusentals kronor eller mer per år. Utöver försäkringen måste du ta hänsyn till alla underhållskostnader. Bilar behöver oljebyte, nya bromsar, luftfilter, däck och mycket mer. Lyx- och prestandamodellerna i allmänhet kommer att kräva dyrare ersätningsdelar än deras standard motsvarigheter.

Slutligen måste man överväga bränsleförbrukningen. Den genomsnittliga personen kommer att köra mellan 15 000 och 30 000 kilometer per år. En bil med hög bränsleförbrukning kommer göra att du spenderar mycket pengar på bensin varje år. Ivartfall med dagens bensinpriser. Samtidigt gör en bil med låg bränsleförbrukning att du kan lägga undan de där extra kronorna som du sparar på ett sparkonto istället.

När man räknar in bensin, oljebyten, försäkring och regelbundet underhåll så kan du räkna med att spendera 10 000 - 25 000 kronor i tillägg till den månatliga bil betalning varje år!

 

  • Handpenning.
    Det finns många incitament när det gäller att köpa en bil och du kan ofta sätta dig i en helt ny bil som du väljer utan att ge en enda krona i handpenning. Det låter bra, eller hur? Inte så fort. Kom ihåg, fordon sjunker snabbt i värde, så om du lånar hela köpeskillingen hamnar du gansk omedelbart med ett lån som är högre än värdet på bilen. Kom ihåg, det finns skatter och andra avgifter som följer med i ett nytt bilköp och de är oftast inbakade i lånet om du inte ger någon handpenning. Det betyder att så fort du kör den från bilbutiken så har du blivit skyldig mer pengar till banken eller återförsäljare än fordonet faktiskt är värt.

Detta är en mycket dålig idé om du tänker sälja eller byta bilen innan lånet betalats av. Om du efter tre år måste skaffa en ny bil och du är skyldig 100 000 kronor för bilen medan den bara är värd 80 000 kronor så måste du antingen betala 20 000 kronor ur egen fickan eller finansiera detta med ett nytt lån. Det kan kännas bra att åka ut ur bilbutiken i en helt ny bil utan att behöva lägga en enda krona kontant, men det kommer att kosta dig mycket pengar på lång sikt.

 

Spara pengar kategorier